sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

„Texte juridice, perspective lingvistice”, o perspectivă originală a juridicului prin asocierea cu limbajul

Judecătoarea Alina Gioroceanu, care este şi profesor de limba română, a lansat, de curând, volumul „Texte juridice, perspective lingvistice”, un volum care abordează o tematică inedită, în care cele două arii se întâlnesc, după cum a afirmat decanul Baroului Dolj, avocatul Lucian Săuleanu, cel care a scris prefaţa lucrării.

Lansarea volumului a avut loc la Casa Universitarilor, din Craiova, în prezenţa mai multor invitați din domeniul juridic și sfera literelor.

Evenimentul a fost moderat de Xenia Negrea, lector univ. dr. în cadrul Facultății de Litere a Universității din Craiova: „Alina Gioroceanu mi-a fost profesoară şi nu contenesc să îi mulţumesc pentru reperul care mi-a fost de când a intrat în sala de seminar şi, în continuare, pe parcursul prieteniei noastre”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lucrarea originală a Alinei Gioroceanu pornește de la o premisă validă, însă adesea neglijată de domeniile de specialitate: societatea este un mare sistem cultural, o sferă înăuntrul căreia interacționează o multitudine de alte sfere culturale care capătă forme în cele mai diverse domenii, printre care și justiția. Interacţiunea este continuă şi diversă. De aici pornește și autoarea când ne propune, încă de la început, să privim justiția ca un act de cultură, dar și invers, căci și a face cultură înseamnă a face justiție, asta afirmă autorul prefaţei volumului „Texte juridice, perspective lingvistice”, avocatul Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj.

„Vreau să o felicit pe autoare, pe doamna Alina Gioroceanu, pentru că a avut curaj, din perspectiva dublă a dumneaei şi de judecătoare şi de profesoară de limba română. Din punctul meu de vedere, ca jurist, este o ipostază oarecum inedită. Este o lucrare curajoasă pentru că vine într-un fel să lămurească, să nuanţeze această importanţă a limbajului. Este evident şi dânsa pleacă de la această premisă că a face justiţie înseamnă şi a face cultură. Autoarea a încercat să lămurească paradigma de construcţie a textelor de drept. Noi, juriştii, suntem dependenţi de claritatea textelor de lege, de lege, în general, şi de comunicare. Pentru jurişti, lucrarea este un instrument de analiză a textelor de lege”, a afirmat Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj, la lansarea volumului.

Lect. univ. dr. Anamaria Groza, judecător la Tribunalul Olt, a precizat, la rândul său: „Sunt deosebit de emoţionată deoarece este pentru prima dată când un autor mă invită să spun câteva cuvinte despre dumnealui şi despre opera sa. Am citit cartea Alinei şi am aşternut câteva rânduri. Alina Gioroceanu este un judecător inedit. Este singurul judecător pe care îl cunosc specializat şi într-un alt domeniu profesional decât cel juridic şi care profesează la nivel de performanţă în respectivul domeniu. Este o minte deschisă aflată în căutarea unor noi orizonturi profesionale”.

Aprecieri la adresa autoarei şi a volumui a făcut şi prof. univ. dr. Cătălin Ghiţă, de la Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova: „Cartea are onestitatea de a pune în relaţie factorii cei mai vulnerabili ai dreptului şi de a-i converti în instrumente politice”, amintind că autoarea notează că „orice act politic este un act cultural”.

Vizibil emoţionată, Alina Gioroceanu a mulţumit tuturor celor care i-au fost alături. Ea a explicat: „Cartea este o carte de specialitate şi este o carte de lingvistică în primul rând aplicată la textul juridic. (…) Scriind această carte, în maniera în care am făcut-o, am făcut hermenutică juridică, în sensul în care am încercat să înţeleg şi să interpretez textul de lege în ideea aplicării lui la situaţii concrete”.

Ea a mai mărturisit că: „După ce am finalizat un doctorat în filologie, am început să studiez dreptul, ştiinţele juridice şi era firesc atunci să privesc textul juridic prin lentila şi cu fascinaţia filologului. Predau şi am predat sintaxă şi am căpătat nişte automatisme. Atunci când privesc un text îl segmentez automat în unităţi inferioare şi stabilesc relaţiile dintre acestea. Mă ajută foarte mult în interpretarea juridică pentru că în acest mod, dată fiind legătura dintre sintaxă şi logică, stabilesc şi relaţiile dintre noţiunile juridice şi le facilitez aplicarea”.

„Ceea ce reușește Alina Gioroceanu este să contureze în volumul său o perspectivă originală a juridicului prin asocierea cu limbajul”, mai consideră avocatul Lucian Săuleanu, care susţine că „abordarea sa inedită contribuie la aprofundarea domeniului prin deschiderea de noi orizonturi privind sensurile și semnificațiile limbajului juridic”.

Politica