sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Oprescu: Primăriile au obligaţia să-şi asigure cu o firmă colectarea gunoiului

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că toate primăriile din judeţ au obligaţia să încheie un contract pentru colectarea gunoiului menajer, până la desemnarea unui operator unic la nivel de judeţ.

Firmele care au în prezent în derulare astfel de contracte cu primăriile din judeţ au primit acordul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Olt-Eco să depoziteze gunoiul menajer la depozitul ecologic de la Bălteni, construit de CJ Olt cu fonduri europene în cadrul proiectului Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Acest lucru va fi posibil doar până la desemnarea prin licitaţie a unui operator unic, la nivel judeţean.

Între timp, potrivit preşedintelui CJ Olt, primăriile care încă nu au contracte pentru colectarea gunoiului sunt obligate să-şi asigure acest serviciu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Toate localităţile din judeţul Olt, şi-au luat angajamentul ca atunci când va funcţiona operatorul unic, conform proiectului SMID, vor renunţa la operatorul vechi. Până în momentul în care operatorul unic va fi desemnat, primăriile au obligaţia să-şi asigure cu o firmă colectarea gunoiului”, a declarat Marius Oprescu.

El a explicat că primăriile încasează deja taxa de salubritate, fonduri din care asigură finanţarea serviciului de colectare a gunoiului menajer.

Taxa de salubritate este foarte legală pentru că este prevăzută de Codul Fiscal. Primăriile puteau să plătească firma de salubritate prin astfel de taxă, încă dinainte de adoptarea proiectului SMID. Nu este o noutate şi nici o taxă specială ce poate fi aplicată doar în cazul managementului centralizat al deşeurilor. Sunt localităţi care deja percep această taxă, iar salubritatea va fi plătită de acum încolo din aceasta”, a declarat Oprescu.

Rosal Grup nu şi-a respectat niciuna din obligaţiile prevăzute în contract, nici după trei amânări pe care CJ Olt le-a dat societăţii pentru mobilizare. Astfel, firma trebuia să aducă în judeţ, până la 15 martie, 70 de maşini de gunoi şi 90.000 de pubele, lucru care nu s-a întâmplat.

Din cauza neseriozităţii acestei societăţi, autorităţile judeţene sunt nevoite să scoată din nou la licitaţie serviciul de colectare şi transport a gunoiului menajer din Olt.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” a fost implementat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).

Depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni are o capacitate de 3.560.000 metri cubi. Este vorba despre prima celulă de depozitare a deşeurilor, care are o capacitate de 880.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare de 10 ani. Tot pe amplasamentul depozitului de la Bălteni s-a construit şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone pe an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare sau pavilionul administrativ.

În cadrul acestui proiect, fuseseră deja finalizate lucrările de construcţie a patru staţii de transfer în Caracal, Balş, Corabia, Scorniceşti, a 3.722 platforme de colectare a resturilor menajere şi a 1.975 platforme de colectarea a deşeurilor reciclabile, în cele 112 localităţi din judeţ. În curs de implementare se află şi lucrările de închidere a depozitelor urbane neconforme existente în localităţile Slatina, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş.

Politica