joi, decembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas protestează în faţa Ministerului Muncii

Peste 150 de membri ai Federaţiei Sanitas protestează, miercuri, în faţa Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, nemulţumiţi de efectele OUG 114/2018 şi ale Legii 153/2017 asupra celor care activează în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi medicinei şcolare, scrie Agerpres.

La protest participă reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas din judeţele Mehedinţi, Argeş, Bistriţa Năsăud, Vâlcea, Galaţi, Constanţa, Mureş, Vaslui, Maramureş, Suceava şi Giurgiu. Aceştia au următoarele mesaje: „Salariul ce l-aţi promis, pentru noi e doar un vis, „Sănătatea valorează mai mult de 30%”, „Legea voastră ‘unitară’ dezbină întreaga ţară”, „Voi ne-aţi minţit întrutotul, noi vă pedepsim cu votul”.

Mitingul din faţa Ministerului Muncii este a treia acţiune dintr-o serie de proteste programate de liderii Sanitas, ca reacţie la efectele reglementărilor Legii 153/2017 şi ale OUG 114/2018 asupra drepturilor salariale ale membrilor sindicatului. Cu o săptămână în urmă, sindicaliştii din sănătate au pichetat sediul Ministerului Sănătăţii, iar în urmă cu două săptămâni au protestat în faţa Ministerului de Finanţe.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În calendarul de proteste stabilit de sindicalişti, Sanitas anunţă organizarea unui miting de amploare în Bucureşti la începutul lunii aprilie.

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a avertizat că sindicatele din sănătate vor declanşa grevă generală în cazul în care comunicarea şi dialogul social cu Guvernul vor rămâne la fel de proaste şi în luna aprilie.

Reprezentanţii Sanitas consideră că OUG 114 afectează grav salariile angajaţilor din sănătate şi din asistenţa socială.

Sindicaliştii critică şi lipsa de reacţie a responsabililor guvernamentali la solicitările repetate de a organiza dezbateri şi consultări cu partenerii sociali pentru armonizarea reglementărilor salariale şi identificarea de soluţii pentru readucerea echilibrului în sistemul sanitar şi de asistenţă socială în materie salarială.

Revendicările sindicaliştilor din sănătate vizează eliminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană şi a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială, calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială, asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite, eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte aplicarea regulamentului de sporuri, corectarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţa socială, precum şi negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului „Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare”.

Politica