Elevii din Craiova pot urma, după ore, cursuri de limbi străine, pot participa la cluburi de lectură ori ateliere de dezvoltare personală, într-un nou program de tip after school demarat în oraş. Cursurile au loc la Centrul de Asistență și Îndrumare Școlară și Socială (Center of Learning Assistence for School and Society – CLASS), din cadrul Centrului de Resurse și Angajament Ford – CRAF, inaugurat miercuri.
Centrul, care este destinat copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, are patru săli de curs şi este deschis în fiecare zi, între 12.00-18.00. Copiii primesc şi o masă gratuită şi le este asigurat şi transportul până la sediul CLASS.
„Centrul de Resurse și Angajament Ford a fost creat în urmă cu un an, prin parteneriat dintre Primăria Craiova, Fundația Ford și Asociația pentru Educație Sud-Vest Oltenia. Facem primii pași pe direcția pe care ne-am dorit-o, respectiv tinerii noștri să nu mai părăsească regiunea și dacă vor o țară ca afară să și-o facă chiar aici, în comunitatea noastră”, a declarat Leonardo-Geo Mănescu, președinte EDUCOL.
„O modalitate inovatoare de formare”
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat că acest centru vine în sprijinul părinţilor care trebuie să meargă la serviciu. Copiii lor primesc aici educaţia de care au nevoie, este de părere edilul şef al urbei.
„Cu cinci luni în urmă participam la inaugurarea Centrului de Resurse Umane și Angajament Ford și ne-am mândrit la vremea respectivă cu deschiderea porților singurului centru de acest gen din Europa, iată că astăzi suntem din nou împreună pentru a vedea cum prinde viață primul proiect de antreprenoriat al Centrului. Momentul de azi are un impact pentru întreaga comunitate. Acest centru, prin activitățile de aici, oferă o alternativă perfectă pentru părinții care nu au timp pentru copiii dumnealor. Oferă un cadru sigur, profesionist și modern de educare, prin programe și ateliere tip after school, cursuri de limbi străine, programe pe perioada vacanțelor sau cluburi de lectură. Acest proiect prezintă o modalitate inovatoare de formare, cu instrumente particularizate în funcție de nevoile noii generații”, a declarat Genoiu.
Janina Vașcu, inspector școlar adjunct al ISJ Dolj, a afirmat la rândul său: „Suntem într-un moment în care pot spune că învăţământul doljean a făcut un pas important. Se pun bazele a ceea ce, ca expert în educaţie, pot să vă spun că se numeşte managementul timpului liber. Este vorba despre managementul timpului liber pentru copiii din învăţământul preuniversitar. Sunt ateliere deosebite care nu mă fac decât să cred că vom evolua către ceea ce trebuie şi acolo unde trebuie. Educaţia este încă la modă şi în acest centru am putut să vedem aşa ceva”.
Raluca Stamatescu, responsabilul PR al CLASS, a precizat că activităţile vor fi susţinute de studenţi voluntari, sub îndrumarea cadrelor universitare.
„Astăzi, pe 20 martie, de Ziua Mondială a Fericirii, noi, echipa CLASS, dorim să redăm un zâmbet pe chipul copiilor mai puţin, să spunem, norocoşi, aducându-i aici şi oferindu-le diverse servicii. Vă asigurăm că prin CLASS copiii dumneavoastră pot învăţa diverse lucruri. Ne dorim şi credem că putem realiza activităţi minunate împreună, clar diferite faţă de ceea ce fac ei la şcoală. Activităţile vor fi susţinute de către studenţii voluntari ai Universităţii din Craiova, susţinuţi de către cadrele didactice ale Universităţii”, a spus Raluca Stamatescu.
Stelian Bărăgan, viceprimarul Craiovei, cel care s-a implicat activ în deschiderea şi funcţionarea CRAF, a declarat: „Este un proiect nou, inovativ. Regiunea avea nevoie de el, mai ales că municipiul Craiova este unul universitar şi mediul preuniversitar are nevoie de modernism, de noi metode IT, de multe, multe lucruri noi, pe care le vom regăsi aici. Sunt ferm convins că acest proiect va fi unul de succes. Pentru a vă demonstra că cred în acest proiect, mi-am transferat fetiţa de la un after school privat la acest after school. Sper să fie de bun augur şi să ne ajute bunul Dumnezeu să mai implementăm astfel de proiecte”.
În ceea ce privește programele și ateliere organizate, acestea sunt: program CLASS AFTER SCHOOL (6-10 ani); programe CLASS HOLLIDAYS – perioada vacanțelor școlare (6-14 ani); cursuri de limbi moderne – engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă (5-18 ani); ateliere de dezvoltare personală (6-9 ani); club de lectură (5-8 ani); Atelier de Paleontologie – pe urmele dinozaurilor (5-8 ani); Atelier de Origami (5-10 ani); Atelier Vorbire și Limbaj – exprimare și expresivitate (6-10 ani).
Copiii care provin din familii defavorizate beneficiaza de gratuitate.