Dacă preşedintele PNL, Ludovic Orban, s-a dat în leagăn şi a devenit „vedetă” pe internet, social-democratul Paul Stănescu, fost vicepremier al României, s-a dat în… caleaşcă.
Paul Stănescu a participat, sâmbătă, la sărbătoarea „Încuratul cailor de Sân’ Toader”, ajunsă la a IX-a ediţie, desfăşurată la Brâncoveni.
Crescători de cabaline din peste 20 de localităţi din Olt şi alte judeţe au luat parte la sărbătoare.
La eveniment au fost, totodată, prezenţi şi preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, vicepreşedintele Virgil Delureanu, deputatul Marius Iancu, preşedintele PSD Balş, Cătălin Rotea, sau preşedintele OFSD Olt, Corina Sulger.
„Am fost prezent încă de la prima ediție. Nu cred că am lipsit vreun an. E sărbătoare din nou, iată, la Brâncoveanu, unde ne întoarcem de fiecare dată la tradiții. Am făcut un inventar al tuturor cailor participanți la această ediție, sunt foarte frumoși și îi felicit pe proprietari, să îi păstreze și să aibă grijă de ei pentru că e foarte greu”, a declarat Marius Oprescu.
Primarul comunei Brâncoveni, Ion Cheroiu, a explicat că evenimentul a devenit deja o tradiţie.
„Suntem la cea de a IX-a ediţie a Sărbătorii Încuratul Cailor de la Brâncoveni, sărbătoare care a devenit tradiţie şi care are drept scop păstrarea obiceiului de Sfântul Toader. Ne aşteptăm la un eveniment frumos, având în vedere că şi-au anunţat prezenţa foarte mulţi concurenţi, atât din judeţ, din 20 de comune, dar şi din alte judeţe – Teleorman, Argeş”, a afirmat edilul. El a adăugat că, de la an la an, sunt tot mai puţine exemplare cabaline, în comună, iar oamenii ţin animalele doar pentru frumuseţe. „Anul trecut v-am spus că erau 122 de cai în comuna noastră. În acest an avem mai puţini, cei drept, în jur de o sută. Suntem mari iubitori de cai şi mă bucur că oamenii, chiar dacă nu mai au ce să facă cu ei la muncile agricole, îi ţin pentru frumuseţe sau munci mai uşoare”, a mai declarat Cheroiu.
Paul Stănescu a oferit momentul zilei după ce n-a ezitat să urce în una dintre căruţele de la sărbătoare cu care a dat o tură de izlaz. Fostul vicepremier şi-a exprimat admiraţia faţă de crescătorii de cabaline.
„Unde este mai frumos decât în judeţul tău? În nicio parte. Am venit cu mare bucurie aici, n-am mai fost de vreo patru-cinci ani la Brâncoveni. Este o sărbătoare frumoasă şi discutam cu crescătorii de cai şi practic au rămas cu un hobby. Toată lumea spune că îi are doar pentru frumuseţe, de prezentare. Am văzut foarte multe exemplare frumoase şi chiar nu credeam că mai sunt atâţi cai în zona noastră, majoritatea sunt din Osica, Slătioara, Brâncoveni. Este o sărbătoare frumoasă şi sper să fiu şi la concurs, să vedem cine câştigă premiul cel mare”, a declarat Stănescu.
Evenimentul de la Brâncoveni reprezintă reînvierea unei tradiţii vechi a comunei oltene cu o bogată istorie. Aici s-au născut domnitorii Ţării Româneşti Matei Basarab, în 1580, şi Constantin Brâncoveanu, în 1654. În satul tradiţional oltenesc, prima săptămână după Lăsata Secului era Săptămâna Cailor lui Sân’ Toader, iar în fiecare zi se serbea câte un cal din herghelia sa. Sărbătoarea reprezenta şi un pretext pentru ca gospodarii să arate cât de bine şi-au întreţinut animalele, în perioada iernii. Totodată, fetele de măritat îşi spălau părul, în vinerea premergătoare zilei de Sfântul Toader, cu „iarbă-mare”, sperând să-l aibă tot anul frumos şi mătăsos.