joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Doljul încearcă să scape de Eco Sud. Se caută soluţii pentru o nouă groapă de gunoi

Gunoiul Doljului ar putea fi aruncat la altă groapă decât cea de la Mofleni. Autorităţile judeţene au idenitificat un teren, de 14 hectare, pe raza comunei Sopot, unde se intenţionează amenjarea unei gropi ecologice pentru deşeuri.

După ce discuţiile şi negocierile cu Eco Sud, firma care operează depozitul de la Mofleni, pe tema tarifelor, nu au dus la nici un rezultat, autorităţile judeţene au solicitat, luni, aprobarea amenajării acestei gropi. Solicitarea este acum în analiză la Ministerul Mediului. Eco Sud ar vrea anumite tarife, dar preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, spune că nu se poate plăti un tarif mai mare decât în Craiova pentru că aşa s-a prevăzut în proiectul masterplanului de deşeuri. În plus, Eco Sud ceruse, potrivit lui Prioteasa, ca primăriile să pună clădiri gaj, pentru a fi executate în cazul în care nu se achită facturile.
„În ceea ce privește situația deșeurilor din județul Dolj, în cursul zilei de luni am fost la București, cu o echipă importantă, cu reprezentanți ai CJ Dolj, ai Primăriei Craiova, ai Prefecturii Dolj, cu cei din cadrul ADI Eco Dolj, cu reprezentanți ai Agenției de Mediu Dolj, ai Eco Sud-ului și am dezbătut această problemă cu care nici Ministerul Mediului nu s-a mai confruntat până acum. Sunt multe probleme în țară, dar nu așa, nu cât de gravă este cea de la Craiova. Noi avem un proiect major de 54 milioane euro şi care este monitorizat de Bruxelles şi în care nu poţi să schimbi un cuvânt, decât Comisia Europeană să facă acest lucru, iar în acest proiect este scris că noi vom plăti ce plăteşte Craiova, iar partenerii de la Eco Sud doresc alte tarife și dacă este posibil să plătim și ceva retroactiv pentru celulele care s-au închis acum, ceea ce nu putem să facem. Nu putem modifica nimic din acest proiect. Deşi au arătat în ultimul timp o anumită deschidere şi am început discuţii şi încercăm să facem o convenţie cu ei, au mai renunţat la unele lucruri, cum ar fi crearea unui cont escrow din care să se plătească ceva, punerea unui gaj a unui imobil care să poată fi executat în caz că o primărie sau ADI nu plăteşte, sigur că nu vom putea să acceptăm acest lucru.

După ore întregi de discuții, luni, Consiliul Judeţean Dolj a adresat o cerere doamnei viceprim-ministru prin care să se aprobe pentru județul Dolj o a doua groapă de gunoi permanentă, undeva în județul Dolj. Problema este în studiu, formal am primit mai multe asigurări, vom vedea și luni când doamna viceprim-ministru ajunge la Craiova. Dacă se va aproba, CJ Dolj va trece cu toată forța la realizarea obiectivului, să avem a doua groapă de gunoi în județ. Și astfel vom amenaja și stația de tratare pe care suntem obligați să o facem, o investiție de peste 25 milioane de euro. (…) A fost identificată o suprafață de 14 hectare de teren pe raza comunei Sopot, undeva între dealuri, departe de localităţi. Considerăm că acolo ar putea să fie amenajată stația de tratare și cea de-a doua groapă de gunoi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Între timp, deșeurile din judeţ vor fi duse, cel mai probabil în județul Olt.
„Până se face această groapă trebuie să găsim o soluție să ducem gunoiul într-o altă locație, eventual la Olt, cu orice cost pe care îl implică. Trebuie să scoatem județul din această situație foarte dificilă în care se află, sănătatea populației fiind pusă în pericol”, a mai spus Prioteasa.
El a mai precizat că nici în luna martie Eco Sud nu a primit maşinile cu gunoi din judeţ.
Reamintim că, în ianuarie, a fost declarată stare de urgenţă în Dolj creată de modul de gestionare a deşeurilor pe teritoriul judeţului. Operatorul desemnat pentru masterplanul de deșeuri din Dolj trebuia să demareze, din decembrie, colectarea gunoiului din județ. Mașinile societății sunt însă ținute la poarta depozitului de la Mofleni. Administratorul gropii de gunoi, Eco Sud, spune însă că nu are un contract cu operatorul masterplanului și dă de înțeles că nici nu va avea dacă nu va accepta o majorare a tarifului pentru depozitarea gunoiului.

În prezent, tariful este de 19 euro fără tva pe tonă, iar administratorul gropii de gunoi cere 26 euro pe tonă.
„Din punctul meu de vedere asta este o situaţie deosebită şi l-aş putea numi un pericol iminent. Este vorba în primul rând de sănătatea populaţiei. Eu consider că a venit momentul să luăm act de această stare de urgenţă”, a afirmat, săptămâna trecută, prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu.

Politica