Biserică monument istoric, restaurată cu fonduri europene

Ana-Maria Constantinescu
3 Min Read

Una dintre bisericile din judeţul Dolj, înscrisă în lista monumentelor istorice, va fi reabilitată cu fonduri europene. Biserica a fost construită la începutul anilor 1900 şi are nevoie de mai multe reparaţii. Lăcaşul de cult ar urma să aibă sistem de încălzire şi rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.

Este vorba despre Biserica „Sfântul Nicolae” din comuna doljeană Moţăţei. Proiectul de restaurare şi punere în valoare a lăcaşului de cult va fi realizat cu finanţare printr-un proiect transfrontalier România-Bulgaria.
Parohia a scos la licitaţie serviciile de proiectare tehnică pentru reabilitarea bisericii.
Valoarea contractului este de 102.737,82 lei, din care proiect tehnic și detalii de execuție – 84.798,32 lei; asistenţa tehnică din partea proiectantului – 15.946,22 lei – documentații tehnice necesare în vederea obţinerii avizelor/acordurilor/autorizaţiilor – 1.993,28 lei.

Prima biserică ridicată pe acest amplasament a fost construită din lemn, dar a ars într-un incendiu în 1843. Doi ani mai târziu, enoriaşii au construit o biserică din cărămidă, cu boltirile din lemn. Cu timpul, aceasta a ajuns o ruină, în cele din urmă fiind dărâmată complet. În 1914-1916 s-a construit biserica ce datează şi astăzi, „de către inginerul constructor Pietro Adotti, un italian stabilit în Calafat, care este probabil şi autorul planurilor”, după cum se explică în documentaţia ce însoţeşte licitaţia. Pictura a fost inaugurată în 1922 şi restaurată în 1974 şi 1993.
Placa de marmură cu pisania din anul 1925 s-a păstrat în biserică. În comunism a fost acoperită cu vopsea partea care făcea referire la Regele Ferdinand.
„În comuna Moţăţei, din judeţul Dolj, se găsesc trei monumente istorice aflate pe Lista Monumentelor Istorice din România: Biserica Sf. Nicolae (1845) din satul Dobridor, Biserica Sf. Nicolae (1802-1804) din satul Moţăţei, Cruce de piatră (1770) din satul Moţăţei Gară. De asemenea, în comuna Moţăţei, pe teritoriul satelor Moţăţei şi Dobridor, se găseşte Aria protejată „Pârâul Balasan”. Niciunul dintre aceste obiective cu potenţial turistic nu este pus în valoare şi nu este promovat. Mai mult, starea monumentelor istorice este într-un continuu proces de degradare, fiind necesară intervenţia rapidă pentru protejarea lor”, se mai arată în documentaţie.

Prin acest proiect se urmăreşte promovarea şi punerea în valoare a monumentelor cu potenţial turistic pentru zonă, spun reprezentanţii Parohiei.

Lucrările ce ar urma să fie executate sunt, între altele, repararea crăpăturilor, consolidări parţiale ale cupolelor, repararea scărilor, dar şi restaurarea picturilor interioare, schimbarea şi repararea acoperişului, crearea unui sistem de încălzire, realizarea accesului pentru persoanele cu dizabilităţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova
Distribuie acest articol