140 radiografii, „dosite” în vestiarele unor ortopezi. „Sunt lucrări ştiinţifice”

Jurnalul Olteniei
6 Min Read

O anchetă a fost declanşată la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina după ce, marţi, în vestiarele a trei medici ortopezi au fost descoperite 140 de radiografii ascunse. Suspiciunea este că medicii foloseau documentele medico-legale să se șantajeze unii pe alții. Aceştia susţin însă că radiografiile sunt lucrări ştiinţifice.

Managerul Spitalului Slatina, Cătălin Rotea, a declarat că primele semne de întrebare au fost ridicate după ce unitatea medicală nu a putut pune la dispoziţia poliţiştilor o radiografie cerută în cazul unei cercetări penale. Răspunsul venit dinspre ortopezi a fost că radiografia nu mai există. Marţi, o comisie de anchetă constituită de conducerea spitalului a găsit în vestiarele a trei dintre medici nu mai puţin de 140 de filme radiologice, cel mai vechi datând din anul 2015.

„Având în vedere că la o solicitare a IPJ Olt de a le pune la dispoziţie o radiografie, Spitalul Judeţean a fost nevoit să răspundă că nu are acea radiografie, marţi, am constituit o comisie formată din directorul medical, directorul administrativ şi un consilier juridic, care să verifice motivul pentru care nu am putut pune la dispoziţia organelor abilitate o radiografie. Ca urmare, s-a făcut un control, în camera de gardă, în saloane, inclusiv în vestiarele medicilor, care au fost deschise cu cheia. În vestiarele a trei medici s-au găsit 140 de filme radiologice, radiografii ale unor pacienţi, din 2015 şi până în prezent, pentru care nu avem o explicaţie ce anume căutau acolo”, a declarat Cătălin Rotea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Medicii în vestiarele cărora au fost găsite radiografiile riscă nu doar desfacerea contractului de muncă ci chiar deschiderea pe numele lor a unui dosar de cercetare penală.

„S-a făcut un raport către Comisia de disciplină, care va analiza aceste filme radiologice, căror pacienţi aparţin, de ce nu sunt ataşate foi de observaţie, ce medici curanţi au tratat pacienţii respectivi. Comisia de disciplină, în urma unei verificări laborioase, urmează să stabilească în următoarele zile concluziile şi în funcţie de aceste concluzii, vom vedea ce măsuri de disciplină trebuie luate, de la sancţiuni administrative, desfacerea contractului de muncă şi până la plângere penală”, a mai declarat Rotea.

În paralel cu controlul făcut de conducerea spitalului, unul dintre medicii ortopezi vizaţi a sunat la 112 reclamând că i s-a spart vestiarul.

„Poliţia municipiului Slatina s-a prezentat, a făcut constatările necesare şi a luat documentele necesare, urmând să dea curs acestei solicitări. Nu sunt probleme în ceea ce priveşte măsurile pe care spitalul le-a luat. Vom vedea de ce nişte documente medico legale stăteau în vestiarele unor medici”, a mai spus managerul SJU Slatina.

Totuşi, IPJ Olt a anunţat deschiderea unui dosar penal.

„La data de 12 martie am fost sesizați de către un medic din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, despre faptul că i-au fost sustrase bunuri din fișetul personal. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt și efectuează cercetări pentru stabilirea împrejurărilor producerii evenimentului”, a declarat Alexandra Dicu, purtător de cuvânt al IPJ Olt.

Ce spun medicii

Medicul Radu Jidovin, în vestiarul căruia au fost găsite cele mai multe radiografii, peste 80, spune că acestea au fost prezentate în cadrul unor dezbateri ştiinţifice. Practic, radiografiile însoţeau documentele medicale pentru exemplificarea cazurilor.

„S-au găsit câteva radiografii şi conducerea a decis să se facă o anchetă, au făcut un control în vestiarele noastre, că aşa se face, ca la poliţie. Au găsit nişte radiografii. Ne-au spus că nu trebuia să ţinem noi acele radiografii, că sunt documente medico-legale, cumva că le-am sustras. Cele mai multe radiografii au fost găsite la mine. Toţi ortopezii ţin radiografii. Nu sunt cazuri medico-legale, sunt nişte controale, am reţinut radiografiile cu acordul pacientului, ca să urmăresc evoluţia. Eu am un pacient care are 50 de radiografii, l-am operat de câteva ori că s-a complicat intervenţia. Eu îl consider un succes. L-am prezentat ca lucrare ştiinţifică, când prezint cazul trebuie să pun dovezile acolo. Sunt controale, care nu se arhivează, nu sunt radiografiile iniţiale. M-am simţit direct acuzat că am luat radiografiile. Procedura de ridicare a radiografiilor din vestiarele noastre nu este corectă. Am trei lucrări ştiinţifice, două le-am prezentat la Zilele Medicale Slătinene şi una la conferinţa de la Turnu Severin”, a spus doctorul Jidovin.

Ortopedul Ion Grămăticu spune că nu a putut participa la operaţiunea de numărare a radiografiilor din vestiarul său pentru că opera un pacient.

„Nu am ştiut niciodată că se caută ceva, că există o problemă. Mi s-a pus în faţă o hârtie în care scria că se caută o radiografie. M-a sunat medicul şef de secţie să-mi spună să ies din sală, să las pacientul pe masă, ca să vin să deschid vestiarul, că dacă nu mi se sparge. Nu puteam să las pacientul deschis pe masă să vin să deschid vestiarul, pentru că era o comisie care căută radiografia. Nu e treaba mea unde sunt aceste radiografii”, a spus ortopedul Grămăticu.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Slatina, comisia de anchetă va avea primele concluzii săptămâna viitoare.

 

Share This Article