Meşteşugarii din Oltenia au fost atracţia principală la Târgul de Tursim al Olteniei, desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, în Centrul Multifuncţional Craiova. Aceştia le-au arătat vizitatorilor tainele meşteşugurilor tradiţionale.
Ștefan Trușcă, din județul Olt, a învârtit roata de olar: „Mergem cu drag la târguri. Am arătat la multă lume cum se fac oalele din lut la noi în zonă. Este frumos ceea ce facem noi, dar foarte greu, mai ales în zilele noastre. Cel mai greu este să pregătești lutul, să îl faci bun pentru a-i da viață. Apoi totul depinde de câtă răbdare ai, de cum vezi cum va arăta produsul, la final”, a spus olteanul.
Opincarul Alexandru Ilinca, din judeţul Vâlcea, afirmă că încearcă să transmită meşteşugul mai departe, elevilor care participă la ateliere organizate în acest sens: „Celor interesați de această îndeletnicire le spun secretele și tare mândru sunt de ei, de elevii mei de la ateliere, când merg la concursuri și au realizări. Nu facem doar opinci, ci și genți, brățări, curele, împletituri. Fiecare produs are propria poveste. Nu seamănă unul cu altul. Eu explic și pe o pagină de socializare cum prind viață aceste produse. Pentru noi, meșterii populari, latura materială a cam pierit. Nu spun că nu contează, dar dacă ne ghidăm strict după acest lucru ar fi trebuit să renunțăm demult. Pentru mine, și cred că pentru mulți colegi ai mei, este mai importantă lupta pentru promovare a tradițiilor noastre”, a povestit Alexandru Ilinca.
Diana Popescu a venit în Craiova, de la Horezu. Ea pictează vase din ceramică.
Şi familia Dîlganu, din Craiova, a fost prezentă la eveniment. Rodica și Viorel Dîlganu creează diferite obiecte din lemn.