luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Daea, vizită la sistemele de irigaţii din Dolj: Ducem apa gratuit acum, dar nu o plimbăm degeaba pe câmp

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vizitat, luni, sistemul de irigaţii din judeţul Dolj care este în reabilitare. Daea a spus că reabilitarea acestor sisteme de irigaţii este vitală, în special în sudul judeţului, unde pământul este nisipos.

„Sunt aici într-o permamentă preocupare a mea, punerea în funcţiune a sistemului de irigaţii, pe baza programului de guvernare pe care l-am aprobat în Parlamentul României şi pentru care am prevăzut sume în bugetul de stat, la Ministerul Agriculturii, în aşa fel încât să ajungem în 2020 la 2 milioane hectare irigabile pentru a putea face faţă condiţiilor climaterice din ce în ce mai diferite şi din ce în ce mai nepotrivite.

Aici, în zona aceasta de sud a ţării, în Oltenia, sunt 400 mii hectare de nisip. Aici nu le poţi stăpâni decât printr-o cultură adecvată pe nisipurile respective în aşa fel încât să fie tot timpul acoperite de vegetaţie în aşa fel încât să nu pună în mişcare solul acesta şi în al doilea rând trebuie să aducem apă. Fără apă nu poţi să faci nimic în agricultură, cu atât mai mult aici, unde pierderea de apă este masivă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am fost la acest sistem, am luat-o de la bază, de la staţia de la Nedeia – Măceşu, aici la Horezu, staţia unde se lucrează, unde au fost înlocuite pe o distanţă de 400 de metri ţeava de refulare, în aşa fel încât să putem fi operaţionali cât mai repede cu putinţă. Anul acesta va fi nevoie de apă mai devreme decât în alţi ani. Dacă campania de irigaţii pornea în alte dăţi pe undeva pe la jumătatea lunii mai, prognoza ne indică faptul că trebuie să fim pregătiţi, în aşa fel încât să pornim mult mai devreme, chiar din luna aprilie”, a declarat ministrul Agriculturii.

El a reiterat: „Prin programul de guvernare apa este gratuită, din Dunăre până la stația de punere sub presiune care îi aparține fermierului este gratuită. Apa se aduce cu aceste stații de pompare și de repompare pe care le avem în Programul Național de Irigații. Avem 40 de astfel de șantiere și mai urmează alte 30, sperăm noi, anul acesta. România este unică în lume, are o reţea de apă foarte valoroasă, ea este străbătută de ape dulci pe care trebuie să le folosim în aşa fel încât producţia agricolă să fie stabilă şi pe un randament suficient de mare în aşa fel încât să asigure stabilitatea economică a fermierilor”.

În paralel cu realizarea acestor sisteme de irigaţii, ministrul spune că se preocupă de convingerea fermierilor să înfiinţeze asociaţii de udători.

„Am spus şi repet, ducem apa gratuit acum, dar nu o plimbăm degeaba pe câmp. Ea trebuie folosită la plante şi pentru asta fermierii trebuie să se organizeze şi să-şi realizeze sistemele de irigaţii proprii pe baza proiectelor pe care le pot lansa pe AFIR în aşa fel încât să poată folosi toţi banii de la Uniunea Europeană”, a adăugat Daea.

Politica