Oamenii iubesc istoria, poveștile despre locurile și țara în care trăiesc, pentru că așa își explică lumea și își găsesc identitatea. Trecutul ne definește, așa cum și prezentul este creuzetul generațiilor viitoare. Este firesc, așadar, magnetismul istoriei și perfect explicabil felul în care trecutul a devenit o atracție turistică peste tot în lume.
Din nefericire, nu putem spune că turismul cultural este unul dintre atuurile Craiovei. Însă istoria acestui oraș, monumentele și personalitățile extraordinare care și-au legat numele de această urbe merită să fie valorificate într-un circuit turistic bine structurat, care ar avea un aport însemnat nu doar în construirea imaginii pozitive a Craiovei, ci și în economia locală. Demersul necesită pasiune, dar și viziune și o gândire strategică, iar apoi pași concreți într-o direcție bine definită.
De pasiune pentru istorie Craiova nu duce lipsă. Există deja o micuță și fermecătoare comunitate a pasionaților de monumente, de fotografie-document, de povești de odinioară, oameni care își petrec timpul liber la „vânătoare” de conace în toată Oltenia sau căutând în arhive fotografii de epocă, documentându-se, descoperind și oferind publicului informații prețioase despre trecut. Acești pasionați încearcă acum să pună umărul la consolidarea unei Craiove turistice prin coagularea proiectului de grup Discover Craiova, plănuind să își unească energiile pentru realizarea unor acțiuni de promovare a istoriei și atracțiilor orașului : lansarea unui album despre Craiova de Ieri, organizarea de expoziții sau conferințe pe teme de patrimoniu etc. Mihai Murărețu, de la „Oltenia mea”, Dragoș Andreescu, aflat în spatele „Monumentalist”, Mircea Georgescu, administrator al paginii Craiova de Ieri, Dorian Delureanu, președintele Fotoclubului Mircea Faria și cofondator Omnia Photo, Anca Țoghe, realizator emisiuni TV, dr. Nicolae Mihai, cercetător la Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” al Academiei Române, toți cred în Craiova frumoasă care merită descoperită și povestită și altora.
Trecutul ne vorbește prin imagini și cărămizi
Mihai Murărețu ne îndeamnă să descoperim Craiova prin imagini. Pasiunea pentru fotografiile vechi l-a condus la descoperiri valoroase, precum imagini document cu familia Mihail, cea care a lăsat în urmă una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Craiovei, Palatul Jean Mihail (actualul Muzeu de Artă). Mihai spune că a avut șansa să facă parte din generația celor care își preparau soluțiile in casă, developau singuri filmele și uscau fotografiile prinse cu cârlige de rufe, pe sfoară: „Puști fiind, am apucat să îi cunosc pe ultimii mari portretiști ai Craiovei, Fincler și Marin, precum și pe o parte dintre fotografii ambulanți de odinioară, care la începutul anilor ’80 încă mai băteau satele Olteniei. De fiecare dată când pun aparatul pe umăr și plec pe străzile orașului, am în gând vorbele maestrului Victor Boldâr: <<apăsarea pe declanșator va surprinde o clipă pentru eternitate>>. A contempla o fotografie veche cred că este cel mai direct mod de a interacționa cu istoria”.
Craiova nu se dezvăluie prea mult nici în muzee și nici în studiile dedicate istoriei Craiovei, spune Mircea Georgescu, dar trecutul său e fermecător și merită protejat: „O istorie vie încă, dar care se pierde în fiecare zi prin dispariția celor care au trăit-o sau prin demolarea vreunei case lăsate în paragină și care urmează a fi înlocuită cu vreo construcție nouă. Aceste mici istorii trebuie scoase la suprafață și transmise mai departe. Aceste istorii pot da o identitate clădirilor, devenind, astfel, niște repere pentru craiovenii ce n-ar mai trece, poate, grăbiți pe lângă ele și nepăsători dacă într-o zi buldozerele le-ar pune la pământ.”
Prin documentare fotografică, prin cercetare arhivistică sau prin cercetare pe teren, adaugă el, putem aduce fiecare o mică contribuție la cunoașterea istoriei acestui oraș și a patrimoniului său.
Dragoș Andreescu a început să caute, să documenteze și să promoveze conacele Olteniei în 2007. A găsit o listă din 1947, când au început exproprierile, și a pornit la drum în încercarea de a le găsi pe toate cele 780 menționate în document. A reușit să descopere aproape jumătate din ele, să le fotografieze și să le promoveze pe rețelele de socializare, iar acum se va implica și în acest nou proiect din dorința de a salva cât se poate din ceea ce ne-a modelat istoria.
Grupul Discover Craiova știe că sunt multe lucruri de făcut pentru a salva, pentru a proteja și pentru a promova istoria și cultura orașului: „Înainte de toate este necesară cartografierea a tot ce există valoros patrimonial, ceea ce presupune un efort pe măsură, inițierea unor politici urbane care să încurajeze salvarea, conservarea, buna îngrijire a acestui patrimoniu și amendarea celor care-și bat joc de el (de multe ori, cu bună știință). Trecutul rezistă pentru că este permanent prezent cu noi și prin noi. O demonstrează toate acțiunile reprezentanților comunităților urbane din Europa occidentală, central și est-europeană (Polonia, Țările Baltice) care se dezvoltă armonios, conservând locurile patrimoniale care le dau sens, farmec, identitate, integrându-le armonios în viața prezentă, prin proiecte de tot genul în care trecutul devine prezent și-și asigură un loc firesc în proiecția viitorului”, spune Nicolae Mihai.
Un mic ajutor în derularea proiectului Decoperă Craiova îl dăm și noi, semnatarii acestui articol, av. Lucian Săuleanu, pasionat nu numai de avocatură, ci și de de istoria și dezvoltarea Craiovei, și Anda Simion, specialist în comunicare cu înclinații vechi către sfera cultural-artistică, în 2018 reușind o acțiune de valorificare a personalităților craiovene care și-au pus amprenta asupra istoriei locale, „Zece Mari Craioveni”.
Discover Craiova își dorește ca fiecare cetățean care crede în frumusețea și farmecul urbei să se alăture unor acțiuni menite să scoată în evidență istoria valoroasă, patrimoniul, potențialul turistic local. E un proiect frumos, iar grupul nostru este deschis tuturor celor care vor să contribuie la promovarea orașului.
Este adevărat că marile orașe turistice glorifică istoria, iar un număr covârșitor de obiective turistice este format din monumente care vorbesc despre trecut. Ceva din construcția noastră interioară ne mână către poveștile altor timpuri în căutarea reminiscențelor unor epoci devenite cărămizi pentru construirea societății de astăzi și a celei de mâine. Aceste repere depășesc granița timpului, astfel că nașterea proiectului Discover Craiova nu poate fi decât îmbucurătoare, iar un lucru este cert : Craiova trebuie să ne preocupe mai mult, căci un oraș este viu atunci când memoria sa este vie și când locuitorii săi se îngrijesc de acest lucru.
Av. Lucian Săuleanu
Anda Simion