luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Vâlcea. Au fost descoperite 4 cazuri de scarlatină în câteva unități școlare

Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea a constatat patru cazuri de îmbolnăvire cu scarlatină în câteva unități școlare din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Potrivit Vocea Vâlcii, primul caz semnalat a fost cel de la grădinița nr. 14 cu program prelungit din municipiu iar al doilea a fost constatat la Școala nr. 13, fiind vorba despre fratele celui de la grădiniță. Și colega de bancă a elevului de la școala nr. 13 a fost diagnosticată cu scarlatină. Al patrulea caz a fost semnalat la CN Matei Basarab.

La nivelul celor 4 unităţi şcolare au fost efectuate operaţiuni de dezinfecţie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

oate cazurile au fost diagnosticate pe criterii clinice, niciunul nu a fost stabilit prin rezultate de laborator (exudat faringian).

Scarlatina, boală contagioasă

Scarlatina este o boală contagioasă cauzată de o bacterie – Streptococul betahemolitic de tip A, care se transmite pe cale aeriană, de la bolnavi sau de la purtători sănătoşi la copii. Scarlatina este mai frecventă la copiii cu vârste între 5 şi 10 ani, în sezonul rece, şi mai rar este diagnosticată la adulţi. Boala, care se transmite pe cale aeriană, de la bolnavi sau de la purtătorii de streptococ la copiii sănătoşi debutează brusc, cu febră mare, după o perioadă de incubaţie de maximum 5 zile.
De obicei, în perioada de incubaţie, nu este prezent nici un simptom. După perioada de incubaţie apar dureri de cap, dureri de gât, inflamarea amigdalelor. Febra mare depăşeşte 38,5 grade Celsius, uneori se ajunge chiar la 40, stări de vomă şi dureri abdominale. În cazul în care copilul acuză aceste simptome, are probleme de înghiţire şi este agitat, chiar dacă nu a apărut erupţia cutanată, trebuie să consultaţi un medic.

Erupţia cutanată arată iniţial ca arsurile solare, afectează faţa şi gâtul, apoi apar şi mici bubiţe care dau senzaţie de mâncărime. Pe limbă se formează o crustă de culoare albă, amigdalele vor creşte în volum, iar temperatura nu va scădea sub 39 de grade pe toată perioada erupţiei. Unii copii mai pot prezenta frisoane, dureri în tot corpul, lipsa poftei de mâncare. În perioada de 10 zile cât durează descuamarea pielii, este o etapă periculoasă, întrucât este propice pentru instalarea recidivei.
Tocmai de aceea, membrii familiei trebuie să-şi facă un test pentru a fi siguri că nu sunt purtători de streptococ care să determine o nouă infestare. În plus, părinţii şi ceilalţi membri ai familiei ar trebui să ia preventiv antibioticul prescris de medic.

Politica