Nouă incendii de vegetaţie uscată au stins pompierii doljeni, în 24 de ore. Focul a mistuit, între altele, şi trei traverse de cale ferată.
„Echipajele de pompieri din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Craiova, Detaşamentului 2 de Pompieri Craiova, Detaşamentului de Pompieri Calafat, Secția Pompieri Craiova, Secția de Pompieri Băileşti, şi Punct de Lucru Filiași au intervenit pentru stingerea a 9 incendii de vegetație uscată, pe raza județului Dolj, în municipiul Craiova, zona Centura de Nord, zona Tancodrom, în municipiul Calafat, în orașul Filiași sat Fratoștița, dar și în comunele: Cetate, Desa, Smârdan, Rast. În urma incendiilor au ars aproximativ 131 ha vegetație uscată, resturi menajere, lăstăriș și s-au degradat 3 traverse de cale ferată”, anunţă reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltenia” al judeţului Dolj.
Cel mai probabil incendiile au izbucnit din cauza unui foc deschis în spații deschise, spun pompierii.
Din aceeaşi cauză, o persoană din Craiova a rămas fără o anexă.
„În data de 04.03.2019, ora 18.18, Detaşamentul 1 Pompieri Craiova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu izbucnit la gospodăria unei persoane, din mun. Craiova, str. Fulger. În urma incendiului a ars acoperişul anexei gospodăreşti confecţionat din lemn cu învelitoare din tablă pe o suprafaţă de aproximativ 60 mp, mobilier şi materiale textile. Cel mai probabil incendiul a izbucnit din cauza unui foc deschis în spații închise”, mai arată ISU Dolj.
Şi serviciile voluntare de urgenţă din judeţ au intervenit la incendii de vegetaţie uscată.
Arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se poate face numai cu respectarea următoarelor prevederi generale, spun reprezentanţii ISU Dolj. Potrivit acestora, „este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt; pentru ca arderea să poată fi controlată vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aproximativ 5 mp; arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare; arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale ş.a.m.d.; la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor”.