Curtea de Apel Craiova a majorat la 3 ani de închisoare pedeapsa pentru bărbatul de 38 de ani, din comuna Cerăt, prins în flagrant de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în luna martie a anului trecut, în timp ce-i oferea 100 de euro mită unui poliţist din Segarcea ca să nu-i întocmească dosar penal. Pe fond, la Tribunalul Dolj, a fost condamnat, în octombrie, la 2 ani de închisoare cu executare pentru dare de mită. Bărbatul fusese depistat la volan băut şi fără permis și a încercat să scape cu bani de dosarul penal. Hotărârea luată acum de Curtea de Apel Craiova este definitivă.
Reamintim că totul s-a petrecut, conform reprezentanţilor IPJ Dolj, în urmă cu un an, mai exact pe 10 martie 2018, în jurul orei 18.30. Poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Segarcea au observat un autoturism al cărui şofer a pierdut controlul direcţiei şi a distrus o bancă din faţa unui imobil situat pe strada Eleşteului din Segarcea. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că maşina a fost condusă de Florin Ştefan, de 38 ani, din comuna Cerăt, care se afla sub influenţa alcoolului, aparatul etilotest indicând o concentraţie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat. Mai mult decât atât, în urma verificărilor în baza de date s-a stabilit că acesta nu poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule. Oamenii legii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere, iar în timpul cercetărilor doljeanul i-a promis agentului şef adjunct de poliţie Voicu Dragu Ionuţ, suma de 500 de euro pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu în legătură cu faptele constatate, mai exact pentru a nu-i întocmi dosar penal. Agentul şef adjunct de poliţie Voicu Dragu Ionuţ a refuzat mita şi a informat conducerea IPJ Dolj şi pe lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj. Imediat, ofiţerii anticorupţie şi procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au organizat flagrantul, bărbatul de 38 de ani fiind prins în biroul poliţistului, în timp ce-i oferea 100 de euro, cât avea la el.
Florin Ştefan a fost reţinut pentru 24 de ore pentru dare de mită, iar pe 11 martie a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, propunere admisă de instanţă, care i-a emis mandat pentru 30 de zile. A făcut contestație, iar pe 16 martie Curtea de Apel Craiova l-a plasat în arest la domiciliu.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările și l-au trimis în judecată pe doljean, iar pe 31 mai instanța a dispus începerea procesului: „respinge cererile şi excepţiile formulate de inculpatul ŞTEFAN FLORIN. Constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj privind pe inculpatul ŞTEFAN FLORIN trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită prev. de art. 290 alin. 1 din C. pen. rap. la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplicarea art. 41 C. pen., a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecății cauzei privind pe inculpatul ŞTEFAN FLORIN. Cu contestație în termen de 3 zile de la comunicare”.
Florin Ștefan a fost judecat în stare de arest la domiciliu, și-a recunoscut faptele în fața judecătorilor de la Tribunalul Dolj, iar pe 23 octombrie 2018 a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare și a fost menținut în arest la domiciliu: „Condamnă pe inculpatul ŞTEFAN FLORIN, la pedeapsa de 2 ani închisoare. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului ŞTEFAN FLORIN perioada reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu de la 11.03.2018 la zi. Menţine măsura arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpat. Respinge cererea inculpatului de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar. Confiscă de la inculpat suma de 100 euro ridicată de la acesta şi consemnată la CEC Bank pe numele inculpatului. Obligă inculpatul la plata sumei de 800 lei cheltuieli judiciare către stat (faza de urmărire penală și judecată). Cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru cele care au lipsit”, se arată în hotărârea instanței.
Atât inculpatul, cât și procurorii au declarat apel, iar la sfârșitul săptămânii trecute Curtea de Apel Craiova a respins apelul lui Florin Ștefan, l-a admis pe al procurorilor, și a majorat pedeapsa acestuia la 3 ani de închisoare cu executare: „Respinge apelul declarat de inculpat. Admite apelul declarat de Parchet. Desfiinţează, în parte, sentinţa apelată, şi, rejudecând, majorează pedeapsa aplicată inculpatului, de la 2 ani închisoare, la 3 ani închisoare. Menţine măsura sechestrului asigurător dispusă prin Ordonanţa nr. 81/P/2018 din 13.03.2018 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, cu privire la suma de 100 euro, consemnată la C.E.C. BANK. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei care nu contravin prezentei decizii. Obligă apelantul inculpat la plata sumei de 100 lei cheltuieli judiciare statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”.
Agentul şef adjunct de poliţie Voicu Dragu Ionuţ este absolvent al Şcolii de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, promoţia decembrie 2005 şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul Formaţiunii de Poliţie Rutieră Segarcea. Poliţistul a fost felicitat de conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj.