luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Podul Suspendat intră în refacere

Podul Suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu”, din Craiova, intră în reabilitare în perioada următoare. Constructorul are sarcina de a aduce podul la frumuseţea anterioară, proiectul de la 1903 trebuind să fie respectat.

genoiu podul suspendat

Ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a Podului Suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu” a fost dat luni, iar termenul de finalizare a execuţiei este sfârşitul lunii noiembrie, a precizat, miercuri, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, cu ocazia unei vizite efectuate la faţa locului
Edilul a explicat, din nou, de ce acest obiectiv nu a fost refăcut odată cu reabilitarea parcului.
„Acest proiect nu a putut fi prins pe axa de finanţare anterioară deoarece era o perioadă de sub cinci ani de la ultima intervenţie asupra lui şi conform legislaţiei nu se putea interveni. Lucrul acesta ne-a ajutat în a reintroduce, pe noile axe de finanţare, proiectul parcului Romanescu şi de a prinde, de această dată, şi Podul Suspendat cu o valoare de aproximativ 4,3 milioane lei inclusiv TVA. Podul o bună perioadă a fost închis pentru că scândurile din podea au fost deteriorate. Cu ocazia reabilitării acestui pod aducem în bugetul local toată suma neeligibilă cheltuită pe proiectul anterior. Valoarea iniţială a proiectului a fost de 47 milioane lei. Acum venim cu o valoare de 54 milioane lei care se împarte în felul următor: o cerere de rambursare de 13.960.000 lei, a şi fost făcută şi a fost şi aprobată, care face compensarea între sumele primite anterior cu sumele de acum; a doua cerere de de 34.700.000 lei este în curs de aprobare şi în momentul în care se va da ok-ul aceşti bani de vor intra în cont. Această sumă reprezintă lucrări achitate deja din bugetul Primăriei. Banii aceştia vor fi folosiţi pentru cofinanţarea celorlalte proiecte cu fonduri europene pe care le avem. Mai rămâne, în final, o sumă de 5 milioane care reprezintă lucrările legate de pod şi de ceea ce mai este de făcut”, a afirmat Mihail Genoiu, primarul Craiovei.
Cristina Săplăcan, arhitectul şef al proiectului, a precizat că proiectul iniţial va fi respectat: „Se vor face lucrări de restaurare, a pareajului de piatră, a celor două portaluri, completarea lor la partea superioară şi refacerea hidroizolaţiei, refacerea punţii, restaurarea părţii metalice. Mai este prevăzută şi o instalaţie de iluminat arhitectural şi ambiental. Proiectul iniţial va fi respectat. Sperăm să arate ca în 1903 atunci când a fost inaugurat”.

Castelul Fermecat, nereabilitat

Policlinica Buna Vestire Craiova

castelul fermecat
Şi Castelul Fermecat din Parcul „Nicolae Romanescu”, aflat în apropierea Podului Suspendat, are nevoie de reabilitări, însă municipalitatea nu poate interveni asupra lui. Este proprietate privată.
„Castelul Fermecat nu este proprietatea Primăriei, nu este concesionat, închiriat de la Primărie. Este efectiv proprietate privată. A fost o întreprindere de stat, a alimentaţiei publice, care a avut aceste obiective în proprietate şi care a fost privatizată la vremea respectivă. Fondurile Europene nu pot interveni asupra clădirilor private. Au existat nişte discuţii, la un moment dat, cred că la nivelul anilor 2008-2009, de a fi preluat în proprietatea Primăriei, dar fără rezultat”, a explicat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.
Situat în partea de sud a orașului, Parcul „Nicolae Romanescu” este o adevărată bijuterie a Craiovei. Întins pe o suprafață de 96 de hectare, parcul construit pe moșia familiei Bibescu se află în topul celor mai frumoase locuri de vizitat.
Monument istoric, parcul a fost construit în anii 1900 la inițiativa primarului Craiovei de atunci, Nicolae P. Romanescu, pe locul unde, la mijlocul secolului al XIX-lea se afla moșia familiei Bibescu. Pentru realizarea proiectului a fost ales arhitectul francez Edouard Redont, iar în 1900, proiectul său a fost premiat cu Medalia de Aur la Expoziţia Internaţională de la Paris.
Construcţia parcului a început în anul 1897 şi a fost inaugurată în 1903 în prezenţa Regelui Carol.

Parcul „Nicolae Romanescu” are, pe lângă plantațiile ornamentale de arbori și arbuști, o întindere de apă de peste patru hectare, alei și poteci care însumează peste 35 km lungime, un teatru în aer liber, una dintre cele mai vechi grădini zoologice din țară, fiind inaugurată în anul 1906.
Este considerat cel mai mare parc natural din estul Europei, iar ca întindere se află pe locul doi în România, după Herăstrău. Totodată, parcul craiovean este cea mai mare zonă verde urbană din România.

Politica