vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Sute de site-uri de cumpărături online, verificate

Comisia Europeană şi autorităţile naţionale pentru protecţia consumatorilor au verificat 560 de site-uri de comerţ electronic, aproximativ 60 % din acestea prezentând nereguli în ceea ce priveşte respectarea normelor UE în materie de protecţie a consumatorilor.

Potrivit Mediafax, site-urile controlate oferă o gamă largă de bunuri, servicii şi conţinut digital, de la îmbrăcăminte sau încălţăminte la programe informatice sau bilete la spectacole, iar neregulile constatate privesc în special modul în care sunt prezentate preţurile şi ofertele speciale.

Pentru mai mult de 31 % din site-urile care ofereau reduceri, autorităţile de protecţie a consumatorilor suspectează că ofertele speciale nu erau autentice sau au constatat că modalitatea de calcul al preţului redus nu era clară.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe 211 site-uri, preţul final care trebuia plătit era mai mare decât preţul oferit iniţial. 39 % din aceşti comercianţi nu incluseseră informaţii adecvate cu privire la taxele suplimentare care nu pot fi evitate la livrare, la metodele de plată, la taxele de rezervare şi la alte suprataxe similare. Legislaţia UE privind protecţia consumatorilor îi obligă pe comercianţi să prezinte preţuri care să includă toate costurile obligatorii şi, în cazul în care aceste costuri nu pot fi calculate în avans, consumatorul trebuie să fie informat în mod clar de existenţa lor.

În 59 % din cele 560 de site-uri verificate, comercianţii au încălcat obligaţia de a oferi un link uşor accesibil către Platforma de soluţionare online a litigiilor (SOL), prevăzută de legislaţia UE. Platforma SOL le permite consumatorilor şi comercianţilor să soluţioneze litigiile fără a apela la instanţă.

În cazul a aproape 30 % din site-uri, s-au constatat nereguli în legătură cu prezentarea informaţiilor cu privire la dreptul de retractare al consumatorilor. În conformitate cu legislaţia UE, consumatorii trebuie să fie clar informaţi despre dreptul lor de retractare atunci când fac cumpărături online.

Autorităţile de protecţie a consumatorului (CPC) se vor asigura că normele sunt respectate pe deplin de către comercianţii respectivi prin activarea procedurilor naţionale de asigurare a respectării legislaţiei, în caz de nevoie.

Verificarea a fost efectuată în luna noiembrie a anului trecut de autorităţile de protecţie a consumatorilor din 24 de state membre ale UE, precum şi din Norvegia şi Islanda.

 

Politica