Poliţiştii doljeni și angajații din penitenciare anunţă protest în Piaţa Prefecturii din Craiova. Aceştia sunt nemulţumiţi de salariile și sporurile pe care le au.
Protestul ar urma să aibă loc, joi, între orele 16 şi 19, iar sindicaliştii speră ca la acesta să ia parte sute de poliţişti și angajați din penitenciare.
Protestul este organizat de Sindicatul Poliţiştilor Europeni – Europol, Sindicatul Polițiștilor Dolj și Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare, ca urmare a nemulțumirilor salariale.
„Protestul are ca obiect nemulțumirile polițiștilor față de inechitățile și discriminările salariale menținute de Ministerul Afacerilor Interne. Astfel că există polițiști din cadrul aceleiași structuri, care lucrează în același birou și desfășoară aceleași activități, dar care au salarii diferite în funcție de modul discreționar în care au fost aplicate anual actele normative cu privire la salarizare. Singura modalitate de eliminare a acestor discriminări este aplicarea grilei de salarizare prevăzute de Legea 153/2017, așa cum a fost posibil și pentru alte categorii bugetare, astfel minimalizând inflația care va reduce eventuale creșteri etapizate”, ne-a declarat Gabriel Gîrniță, președintele Sindicatului Europol, filiala Dolj.
Lucrătorii din penitenciare cer ca guvernanții să respecte promisiunile pe care le-au făcut.
„În mare parte avem revendicări salariale, se bazează pe legea 153, legea salarizării unice. În Administrația Națională a Penitenciarelor s-au plafonat sporurile la nivelul lunii decembrie. Atât sporurile, cât și voucherele de vacanță. A rămas la același nivel, 1.450 lei, cu toate că salariul minim a crescut. Ei au promis ceva, au făcut altceva. Oamenii sunt nemulțumiți. Principalul punct ar fi acordarea la grila maximă așa cum se acordă în alte instituții”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, Florin Deloreanu, președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare, filiala Craiova.
În plus, spune acesta, angajații din sistem sunt nevoiți să facă multe ore suplimentare, iar de multe ori sunt descoperiți la misiuni pentru că nu au suficienți colegi.
„În Sănătate au motivat că pleacă medicii din țară, dar noi lucrăm cu un deficit de 7.000 de oameni. Pe standard ar fi nevoie de minim 20.000 de oameni ca să funcționăm fără ore suplimentare, noi suntem undeva la 13.000. Acumulăm foarte multe ore suplimentare, ele se plătesc după 60 de zile. (…) Vă dau un exemplu, la Judecătorie trebuie să avem zece oameni pe patru săli de judecată. Păi noi suntem la jumătate. Dar facem în așa fel încât să ne executăm serviciul și în condițiile acestea și cu toate acestea nu suntem nici măcar remunerați la ce au promis”, ne-a mai declarat Deloreanu.
La rândul lor, reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Dolj afirmă: „Nepăsarea și bătaia de joc ale guvernanților au atins apogeul. În timp ce nouă ni se calculează salariul la nivelul anului 2009, după o formulă inventată de către domnul Drăgulin în laboratoarele științifico-fantastice ale M.A.I., alți bugetari primesc salariile la nivelul anului 2022. Cerem domnilor politicieni, care cu onor conduc această țară, să respecte legea votată chiar de ei! Polițiștii cer M.A.I. să respecte legea”.