Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a publicat, pe site, detalii din procesul deschis de fostul procuror-şef DNA, instanţa europeană adresând patru întrebări părţilor. Una dintre întrebări este dacă a avut Kovesi cum să conteste în instanţă revocarea din funcţie, scrie Mediafax.
Cele patru întrebări adresate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) sunt, potrivit site-ului Curţii:
1. Este articolul 6§1 din Convenţia (Europeană a Drepturilor Omului) aplicabilă în acest caz (vezi Baka v. Hungary (GC), no. 20261/12, 23 June 2016)?
2. Dacă da, a avut reclamanta acces la o instanţă pentru stabilirea drepturilor şi obligaţiilor sale civile în legătură cu demiterea din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în conformitate cu articolul 6 § 1 din Convenţie?
3. Având în vedere afirmaţiile reclamantei, potrivit cărora demiterea sa ar fi rezultatul părerilor sale exprimate public în calitate profesională, a existat o imixtiune în dreptul său la libertate de exprimare, potrivit articolului 10 § 1 din Convenţie. Dacă da, acestă imixtiune era prevăzută de lege şi necesară în conformitate cu termenii articolului 10 § 2?
4. Reclamanta a avut la dispoziţie o cale de atac concretă în plan naţional, aşa cum prevede articolul 13 din Convenţie?
În decembrie anul trecut, Laura Codruţa Kovesi a atacat la CEDO decizia prin care a fost revocată de la conducerea DNA, fostul procuror-şef susţinând că i-au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.