luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Investiții în Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna

Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, care are ca specific izolarea și tratarea bolnavilor de tuberculoză, are o nouă secție de îngrijire pentru pacienții cu tuberculoză multidrog-rezistentă, investiție realizată de către Fundația Romanian Angel Appeal cu sprijinul financiar din partea Fondului Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, cu suportul Consiliului Județean Dolj, al Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna, al Ministerului Sănătății și Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Proiectul a inclus ample lucrări de construcție, amenajare și reabilitare, dar și dotare cu aparaturi necesare.

IMG 1279 c

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a explicat că urmează să fie făcute și alte investiții, decăt cele făcute până acum.
„Spitalul Leamna este o unitate a Consiliului Județean, care se apropie de circa 100 de ani. Acest proiect de importanță națională a fost derulat împreună cu Fundația Romanian Angel Appeal cu sprijinul financiar din partea Fondului Global de Luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, cu suportul Consiliului Județean Dolj, al Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna, al Ministerului Sănătății și Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta. S-a creat o instituție pentru bolnavii multidrog-rezistenți, iar când vorbim de drog este vorba de medicamente, care sunt administrate bolnavilor, oamenilor care sunt într-o situație specială. S-a creat această investiție de circa 800.000 de euro. Constatăm că trebuie să facem și alte investiții decât cele făcute deja, adică această clădire de 100 de ani este clar că nu ne mai reprezintă și nu mai face față la nevoile pentru care a fost construită și ne gândim ca începând cu acest buget să facem investiții foarte mari, duse undeva la peste 3 milioane de euro. Adica în afară de reabilitarea vechii clădiri, să putem să facem și o aripă de spital nouă, după toate normele, și să rămână vechea clădire o altă destinație, tot a spitalului”, a declarat Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj.

IMG 1324 c

Potrivit managerului unității medicale, dr. Marius Matei, condițiile hoteliere de la spitalul de Pneumoftiziologie Leamna sunt foarte bune și făcute în așa fel încât să-i atragă pe pacienți.
„În ceea ce privește această investiție, s-a derulat pe un acord tripartid cu Fundația de la București, fundație care este finanțată de Fondul Global. Această investiție a fost fructul a câtorva ani de demersuri pentru că putea fi realizată această secție în oricare alt loc din țară, dar s-a ales Leamna datorită unor factori, poate cel mai important este Consiliul Județean Dolj sau Facultatea de Medicină care aduce cadre medicale în zona noastră. Secția va avea un rol de izolare și tratare a acestor pacienți cu recidivă în TB și aduce condiții hoteliere mai bune, care să îi atragă cumva. Pacientul beneficiază de condiții de masă foarte bune. Investițiile vor continua pentru că suntem abia la început, atât în spital cât și în jurul acestui centru”, a explicat dr. Marius Matei, managerul spitalului.
Referitor la investițiile ce urmează, președintele consiliului Județean Dolj a spus că alte 3 milioane de euro vor fi folosite la îmbunătățirea condițiilor din Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna.
„Prin derularea acestui demers, a fost construit un nou corp de clădire, cu o suprafață de aproape 550 de metri pătrați, destinat în exclusivitate Centrului TB-MDR, imobil prevăzut cu saloane pentru pacienți, cu o capacitate de 19 paturi, toate dispunând de grup sanitar propriu, cu spații pentru medici și asistente, precum și cu vestiare destinate cadrelor medicale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

IMG 1317 c

În paralel, ne pregătim să realizăm, cu finanțare din bugetul propriu al Consiliului Județean Dolj, o investiție de amploare, cu valoarea de aproximativ 3 milioane de euro, care va contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea condițiilor pentru desfășurarea actului medical la Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, cel mai mare furnizor de servicii medicale de pneumologie din Oltenia, cu peste 150 de paturi, unde sunt tratați inclusiv pacienți din județele învecinate. În cadrul acestui proiect, ne propunem să modernizăm imobilele în care se găsesc spațiile medicale și cele administrative, precum și să construim un nou corp de clădire, de aproximativ 1.100 de metri pătrați”, a explicat Ion Prioteasa.
Proiectul este unul amplu, în valoare de 800.000 de euro, dar care poate costa peste 3 milioane de euro, după ce se vor mai face alte investiții, atât în spital, cât și în jurul centrului. Clădirea se apropie de împlinirea a 100 de ani, iar proiectul privind amenajarea și renovarea centrului, atât în interior, cât și în exterior, va continua.

Politica