Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, renunţă la manualul unic. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial și vine la un an după ce fostul ministru Liviu Pop a impus ca manualele să fie elaborate şi tipărite doar la editura statului.
Potrivit MEN, de manualele elevilor se va putea ocupa orice editură care îndeplinește condițiile, nu doar cea a statului, adică Editura Didactică și Pedagogică.
Ecaterina Andronescu a declara, încă de la preluarea mandatulu, că ideea manulului unic a fost una nefericită. Ministrul Educației ar vrea ca autorii manualelor să le scrie în funcție de cerințele vârstei elevilor, indiferent dacă vorbim despre edituri private sau cea a statului. De altfel, Ecaterina Andronescu nu a fost de acord cu ideea fostului ministru Liviu Pop, iar editurile private au criticat public decizia.
Astfel, pentru anul școlar 2019 – 2020, manualele se vor achiziționa prin licitație publică. Vor fi 5 experți care vor evalua conținutul manualelor, pentru a se evita numărul mare de greșeli care au fost depistate anul trecut, în manualele de istorie, geografie sau biologie. Revenirea la concurența pe piața manualelor școlare vine la un an după ce Liviu Pop a impus monopolul de stat pe editare, cu numeroase greșeli în manualele făcute de Editura Didactică și Pedagogică din subordinea Ministerului Educației.