Încă cinci doljeni au fost diagnosticaţi cu gripă. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, doi dintre aceştia au fost internaţi în spital, iar trei au primit tratament acasă, în cazul tuturor pacienţilor evoluţia fiind una pozitivă.
Numărul virozelor respiratorii înregistrate în judeţ săptămâna trecută a fost cu circa 200 mai mare decât în săptămâna anterioară.
„Au fost înregistrate aproape 2.400 de cazuri de viroze respiratorii. Infecţii ale Căilor Respriratorii Superioare au fost 1.693 şi pneumopatii – 702. Din 42 de cazuri clinice de gripă au fost confirmate 5, 3 fiind tratate în ambulatoriu şi 2 internate”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
Acesta a mai precizat că evoluţia stării de sănătate a pacienţilor cu gripă este una bună. În judeţul Dolj nu a fost înregistrat niciun deces cauzat de gripă în acest an.
Pe de altă parte, DSP Dolj încă aşteaptă cele 6.000 de doze de vaccin suplimentare solicitate Ministerului Sănătăţii. Până acum au fost vaccinate antigripal gratuit 46.240 persoane din judeţul Dolj.
Medicii spun că vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi, în special, a complicaţiilor datorate infecţiei gripale şi tot ei reamintesc că cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă.
Pe lângă acestea, specialiştii DSP Dolj recomandă: „izolarea la domiciliu sau spital a persoanelor bolnave; evitarea colectivităţilor – serviciu, grădiniţă, şcoală, spaţii închise, supraaglomerate; folosirea batistei sau şerveţelului de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei; spălatul mâinilor cu apă caldă şi săpun după strănutat sau tuse; purtarea unei vestimentaţii adecvate temperaturii de afară (căciuli, mănuşi); evitarea vizitelor la persoanele bolnave; aerisirea încăperilor la domiciliu sau la locul de muncă; o alimentaţie sănătoasă cu multe fructe şi legume cu aport crescut de vitamine; mişcare fizică în aer liber, efortul fizic tonificând organismul; evitarea oboselii fizice şi psihice prelungite; evitarea fumatului activ sau pasiv şi a consumului de alcool; evitarea expunerii prelungite a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute, pentru prevenirea degerăturilor (în acest caz, trebuie evitată automedicaţia fiind recomandată consultarea unui medic)”.