duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Fermierii se tem că vor arunca, şi în acest an, roadele muncii

Fermierii olteni se tem că şi în acest an vor arunca cantităţi mari de legume. Pe de o parte, în cazul roşiilor de exemplu, producţia este preconizată a fi mai mare decât cererea, pe de altă parte, piaţa de desfacere încă reprezintă o problemă.

Fermierul Gelu Voinea, din Izbiceni, spune că se aşteaptă ca şi în acest an cantităţi mari de roşii să fie aruncate la câmp. Aceasta pentru că foarte mulţi legumicultori aplică pentru Programul Tomata, iar producţia va fi mai mare decât cererea.

„Eu o să plantez roşiile spre finalul lunii, dar sunt alţi fermieri din comună care deja au plantat. Eu o să pun în jur de 16.000 de fire de roşii, prima recoltă urmând a fi gata la începutul lunii mai. Sunt convins că şi în acest an vor fi aruncate tone de roşii. Sunt mulţi din comună care, anul trecut, au aruncat roşii, tone întregi, eu am avut noroc şi am aruncat până în şapte sute de kilograme. Undeva, în iunie, se aruncă foarte mult. Se întâmplă acest lucru pentru că va exista o cantitate mare de roşii pe piaţă, fiind foarte mulţi care aplică pentru programul de ajutor de minimis”, a spus Gelu Voinea

Policlinica Buna Vestire Craiova

Omul spune că va vinde primele roşii în pieţele din Bucureşti.

În 2018, 4.282 de fermieri olteni au accesat Programul Tomata, iar reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt se aşteaptă ca numărul beneficiarilor să crească, în acest an.

„Fermierii olteni sunt interesaţi şi în acest an de Programul Tomata. Vom avea şi mai mulţi legumicultori care se vor înscrie în Program. De la an la an, numărul beneficiarilor a crescut”, a spus Dragoş Drăghicescu, directorul DAJ Olt.

Noutatea din Programul Tomata 2019 este că fermierii au acum un termen bine stabilit în care trebuie să depună cererea la Direcţia pentru Agricultură (DAJ) Olt. Astfel, cererea trebuie să fie depusă până la cel târziu 15 martie inclusiv, pentru producţia valorificată în perioada ianuarie-mai, respectiv 15 septembrie, inclusiv, pentru roşiile valorificate în perioada noiembrie – 20 decembrie. Până acum, fermierii nu aveau niciun termen până la care depuneau cererile de înscriere în Program la DAJ Olt.

De faptul că este o problemă cu vânzarea legumelor se plâng şi alţi agricultori.

Reprezentantul Asociaţiei „Tinerii fermieri Pleşoiu coop”, Adrian Solniţaru, asociaţie înfiinţată la începutul anului trecut şi care reuneşte peste 30 de legumicultori din această zonă, spune că fermierii îşi doresc contracte ferme, pentru a avea o perspectivă asupra întregii producţii.

„În primul rând, pe noi ne interesează să intrăm cu produsele noastre uşor pe piaţă. Desfacerea este cea mai mare problemă. Legume în zona noastră se pun de o viaţă, dar atâta timp cât nu ai un contract ferm pentru desfacere, ajungi pe piaţa liberă şi este foarte greu. Viitorul este cel al asocierii, eu sunt convins de acest lucru. Dar lucrurile în România se aşează mai greu. Ceea ce noi facem astăzi, nemţii au făcut acum 50 de ani. Ei sunt deja la a doua generaţie de fermieri. Cei care sunt uniţi în cooperative, părinţii lor au înfiinţat aceste cooperative”, a spus Adrian Solniţaru.

El a mai afirmat că, de exemplu, fermierii ar accepta şi un contract în care un kilogram de castraveţi să fie plătit cu un leu, deşi în multe perioade acestea poate urca şi la peste doi lei.

„Sunt fluctuaţii privind preţurile, dar noi ne dorim continuitate. Am discutat cu băieţii, în privinţa culturii de castraveţi, le-ar conveni un contract în care preţul să fie un leu pe kilogram, chiar dacă în unele perioade preţul urcă la peste doi lei. Dar cu un contract semnat ferm, omul are garanţia că vinde şi îşi face altfel socotelile. Astăzi, este un 1,8 lei kilogramul de castraveţi, peste o săptămână este 0,3 lei, pentru că la castrevete este o perioadă moartă, în august când ne confruntăm cu preţul mizer de 0,3 lei pe kilogram, nu scoatem nici cheltuielile”, a adăugat Solniţaru.

Asociaţia din Pleşoiu se află în discuţii cu supermaketuri din ţară pentru livrarea de roşii, castraveţi, gogoşari, ardei gras, kapia, varză, dar şi conopidă.

 

Politica