duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Mehedinți. 12 copii, cu rujeolă

12 copii, din judeţul Mehedinţi, s-au îmbolnăvit de rujeolă în acest an. Medicii spun însă că este vorba de cazuri izolate. Patru dintre acestea au fost înregistrate în Drobeta Turnu Severin, alte patru în Ilovăţ şi câte un caz în Dudaşu – Cerneţi, Şimian, satul Plopi al comunei Tâmna şi în satul Copăcioasa, comuna Floreşti.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi, reaminteşte că rujeola este o infecţie virală extrem de contagioasă. Este cauzată de virusul rujeolic, un virus din familia paramixovirusuri care virusuri cauzează, în general, afecţiuni respiratorii.

„Rujeola se transmite pe cale aeriană, atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută, dar şi indirect prin intermediul obiectelor infectate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Virusul se răspândeşte cel mai adesea în perioada de incubaţie a bolii, atunci când pacientul nu ştie că este bolnav şi nu prezintă nici un simptom. Bolnavul este contagios cu 4 zile înainte ca erupţia cutanată tipică să apară şi încă 4 zile după aceea.

Simptomatologia se dezvoltă de obicei în 8-12 zile de la expunerea la virus. Cu toate acestea, perioada de incubaţie (perioada de timp scursă între momentul infectării şi momentul apariţiei primelor simptome) se poate întinde pe un interval cuprins între 7 şi 18 zile”, transmite DSP Mehedinţi.

Simptomele iniţiale sunt similare virozelor respiratorii: febră, rinoree, tuse persistentă şi altele, iar după trei, cinci zile poate apărea la nivelul mucoasei bucale o erupţie sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri, denumită semnul Koplik, care dispare în aproximativ 18 ore, în locul ei apărând erupţia tipică de rujeolă.

Potrivit medicilor, erupţia tipică de rujeolă apare mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, pentru a se răspândi apoi pe întreg corpul, durează aproximativ 5 zile şi poate fi însoţită de o senzaţie uşoară de mâncărime.

„Erupţia dispare în aceeaşi ordine în care a apărut. După dispariţia erupţiei, pe locul respectiv, pielea poate avea o tentă maronie, decolorată care dispare treptat”, mai precizează DSP Mehedinţi.

Politica