Laura-Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecția pentru postul de procuror european realizată de un comitet special de selecție, fiind urmată de Jean–Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania). Informarea a fost transmisă către preşedintele PE, Antonio Tajani dar și către Tudorel Toader, în calitatea sa de ministru al Justiţiei din ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE, potrivit Mediafax.
Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.
Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.
Ministerul Justiţiei urmează să desemneze trei candidaţi, în numele României, pentru a fi numiţi de către Consiliul UE în funcţia de procuror european. Selecţia la nivelul MJ nu a fost încă demarată.