luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Efectele ordonanţei 114: Companiile renunţă la investiţii

Camera de Comerţ Româno-Americană (AmCham România) avertizează că românii au început deja să deconteze nota de plată pentru ordonanţa 114 şi companiile renunţă la planurile de investiţii în România, în favoarea altor pieţe, scrie Adevărul.

Potrivit unui comunicat trimis de AmCham, măsurile contraproductive impuse fără analize de impact şi fără respectarea normelor legale de transparenţă ating un nivel alarmant la debutul lui 2019.
„Ne confruntăm cu modificări concomitente, prin ordonanţe de urgenţă a legislaţiei în multiple sectoare strategice pentru economie, într-un ritm nejustificat de alert care nu permite parcurgerea tuturor paşilor necesari pentru a asigura predictibilitatea, transparenţa şi evaluarea impactului economic şi societal al măsurilor adoptate. O astfel de abordare a transformat Programul Naţional de Reformă într-un document desuet în stabilirea priorităţilor de reformă la nivel naţional iar rezultatele proiectelor cu Banca Mondială care vizau restructurarea mecanismelor de implementare a reformelor în cadrul funcţiei centrale a guvernului este dat uitării”.

În timp ce mediul de afaceri solicită abrogarea Ordonanţei 114/2018, Guvernul anunţă noi proiecte legislative cu implicaţii pe scară largă în economie, adâncind nesiguranţa şi riscul ca România să fie vulnerabilă într-un context economic global, regional şi naţional caracterizat de tensiuni şi un ciclu economic ajuns la maturitate.

Între măsurile anunţate AmCham aminteşte „Proiectul de OUG iniţiat de ANPC care impune amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a operatorilor economici, transferul inexplicabil de atribuţii de la ANAF la CNSP (Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză) sau presiuni asupra unor instituţii independente precum Consiliul Concurenţei prin impunerea unui calendar nerealist de finalizare a investigaţiilor sau a atacurilor sistematice la Banca Naţională a României”.

AmCham Romania atrage atenţia asupra preţului mare pe care România îl plăteşte în termeni de imagine de ţară şi credibilitate în rândul investitorilor, construite în timp, cu eforturi susţinute şi foarte greu de redobândit odată pierdute.

„Între timp, românii care aleg să rămână încă în ţară au început să deconteze nota de plată pentru OUG 114/2018 şi companiile renunţă la planurile de investiţii şi extindere în favoarea altor pieţe. Solicităm revenirea la un proces de reglementare transparent şi constructiv, care să urmărească obiective de dezvoltare pe termen lung şi nu interese partizane de moment”, conchide AmCham.

Politica