duminică, decembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Cascada Verde – Borogeana, o minunăţie a naturii

În nordul judeţului Vâlcea, în Munţii Latoriţei, se află un tărâm care adăposteşte o mulţime de comori naturale, precum Cascada Verde sau Cascada Borogeana.

Frumuseţea acesteia concurează cu renumita Cascadă Bigăr. De fapt, unii o consideră chiar mai frumoasă, iar alţii spun că este Bigăr în miniatură.

Cascada Verde îşi datorează numele muşchiilor şi licheniilor peste care curge apa. Se află în apropiere de Barajul Galbenu, este o cascadă despre care nu prea se ştie nimic, ca despre multe altele cunoscute doar de localnici, oameni ai muntelui sau rămase încă ascunse de privirile trecătorilor. De aceea, de multe ori, se face confuzie în privinţa denumirilor corecte, existând posibilitatea ca o astfel de cădere de apă să fie cunoscută sub mai multe nume sau chiar să nu aibă vreunul. În zona în care se află cascada Verde sau Borogeana, cum o numesc unii, există câteva cantoane forestiere, din care pleacă un drum forestier care urcă în serpentine Muntele Borogeana. Tot de aici se poate urca spre cel mai înalt vârf din Munţii Căpăţânii – Nedeia – 2.130 m.
Iar pe lângă peisaj, zona abundă în poveşti. În Munţii Latoriţei, înghesuiţi între Parâng, Lotru şi Căpăţânii, s-a ţesut o legendă care vorbeşte despre iubirea dintre un cioban pe nume Lotru şi o ciobăniţă, pe numele ei Latoriţa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Valea Latoriţei, din comuna Malaia, oferă turiştilor nenumărate ciudăţenii ale naturii, sculpate în forme, la care nici un artist nu s-ar putea gândi, chiar de către apa sălbatică.

Cheile Latoriței se întind de-a lungul râului Latoriţa, care izvorăşte din Rezervaţia Naturală Iezerul Latoriţei, lângă lacurile Petrimanu şi Galbenu și oferă un peisaj sălbatic completat pe lângă păduri, stânci şi muşchi, de multe căderi de ape, cele mai multe necunoscute.
Malaia este o comună aflată pe drumul DN 7 A care urcă spre Transalpina, prin staţiunea Voineasa, din judeţul Vâlcea. Localitatea are o serie de obiective turistice din care am aminti: Valea şi Cheile Latoritei, lacurile de acumulare Petrimanu (1130 m) şi Galbenu (1304 m), Iezerul Latoriţei, Cascada Apa Spânzurată, Cascada Scoruş şi Cascada Moara Dracilor. Există un indicator în dreptul localităţii Malaia spre Ciunget.

La ieşire din sat încep Cheile Latoriţei, de o frumuseţele aparte, care se întind pe distanţă de 25 km. De aici se poate ajunge până în judeţul vecin – Gorj, la Peştera Polovragi, Mănăstirea Polovragi şi Peştera Muierii.

Sursa: Adevărul

Politica