Cinci noi cazuri de gripă în Dolj

Ana-Maria Constantinescu
4 Min Read

Numărul cazurilor de gripă înregistrate în judeţul Dolj a ajuns la şase, cinci noi cazuri fiind confirmate în ultimele zile. Medicii spun că, deocamdată, în Dolj nu sunt motive de îngrijorare.

47 de persoane din judeţul Dolj au ajuns la medic în ultima săptămână cu simptome de gripă. În cazul a cinci dintre acestea a fost confirmată prezenţa virusului gripal.

Unul dintre doljenii bolnavi de gripă este internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, iar ceilalţi au primit tratament acasă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Clinic, pacienţi cu simptome de gripă au fost mulţi, 47. Cinci cazuri au fost confirmate cu laboratorul. Nu au fost cazuri foarte grave”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, dr. Ştefan Popescu.

Şi numărul virozelor respiratorii a crescut, în ultima săptămână fiind înregistrate aproape 2.300 de cazuri, cu circa 200 mai multe decât în săptămâna anterioară.

Potrivit DSP Dolj, 46.240 persoane din judeţul Dolj au fost vaccinate antigripal gratuit în acest sezon. Odată cu înmulţirea cazurilor de gripă de la nivel naţional. Direcţia de Sănătate Publică Dolj a cerut Ministerului Sănătăţii 6.000 de doze de vaccin suplimentare. Până acum, vaccinurile nu au ajuns la Dolj, cel mai probabil fiind repartizate, mai întâi, judeţelor cu probleme mai mari cauzate de gripă.

Pentru că, în rândul copiilor virusul se poate propaga mai rapid, reamintim că DSP a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj să ia măsuri serioase de prevenire a îmbolnăvirilor.

Încă de săptămâna trecută s-a solicitat realizarea triajului epidemiologic zilnic în colectivitățile unde nu există personal medical școlar de către cadrul didactic de la prima oră și raportarea zilnică a cazurilor de îmbolnăvire sau focarelor înregistrate la nivelul unităților de învățământ.

Totodată, s-a cerut colaborarea cu personalul medical de la cabinetul medical școlar, acolo unde există, pentru asigurarea normelor de igienă personală atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi/preșcolari (spălat pe mâini, evitarea aglomerărilor, repaus la domiciliu în cazul observării semnelor de boală, folosirea șervetelelor umede și uscate).

În plus, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au cerut intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție (după fiecare pauză școlară la grupurile sanitare și pe holuri și după ore în toate spațiile), deschiderea largă a ferestrelor prin aerisire în timpul pauzelor școlare, ștergerea suprafețelor (bănci, clanțe) cu soluții dezinfectante.

Medicii spun că vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi, în special, a complicaţiilor datorate infecţiei gripale şi tot ei reamintesc că, cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă.

Pe lângă acestea, specialiştii DSP Dolj recomandă: „izolarea la domiciliu sau spital a persoanelor bolnave; evitarea colectivităţilor – serviciu, grădiniţă, şcoală, spaţii închise, supraaglomerate; folosirea batistei sau şerveţelului de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei; spălatul mâinilor cu apă caldă şi săpun după strănutat sau tuse; purtarea unei vestimentaţii adecvate temperaturii de afară (căciuli, mănuşi); evitarea vizitelor la persoanele bolnave; aerisirea încăperilor la domiciliu sau la locul de muncă; alimentaţie sănătoasă cu multe fructe şi legume cu aport crescut de vitamine; mişcare fizică în aer liber, efortul fizic tonificând organismul; evitarea oboselii fizice şi psihice prelungite; evitarea fumatului activ sau pasiv şi a consumului de alcool; evitarea expunerii prelungite a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute, pentru prevenirea degerăturilor (în acest caz, trebuie evitată automedicaţia fiind recomandată consultarea unui medic)”.

Share This Article