vineri, noiembrie 15, 2024

Ultima ora

Sport

Stâlp istoric din 1897, salvat de comunitatea pasionaților de monumente din Craiova

Un stâlp de electricitate rar, care datează din anul 1897, a fost salvat de către doi craioveni dintr-o comunitate a pasionaților care documentează și promovează istoria locală de câțiva ani. Stâlpul a fost descoperit în luna august a anului trecut de Dragoș Andreescu și Mircea Georgescu în timp ce făceau un tur privat în zona industrială veche a orașului.

În urma apelului celor doi pe rețelele de socializare, stâlpul a fost ridicat, în cele din urmă, de autorități și dus la Muzeul Olteniei, care a finalizat recent procesul de restaurare. „În acest moment, stâlpul este restaurat și așteaptă să fie ridicat de către autorități pentru a fi amplasat într-o zonă centrală. Este un stâlp unic în Craiova, de mare valoare istorică, așa că ne bucură foarte mult că va fi expus într-un loc central, pentru a fi admirat de cât mai mulți locuitori ai orașului”, spune Dragoș Andreescu.

Stâlpul este turnat în fontă și a fost produs la Atelierele Metalurgice Pierre Keilhauer din București, fiind comandat de către Primăria Municipiului Craiova pentru „Usina Electrică” în anul 1897. Un detaliu inedit pe care îl conține acesta este vechea stemă a orașului Craiova, reprezentată prin imaginea Sfântului Dumitru, care era îngropată în pământ la momentul descoperirii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

L-am observat lângă un gard plin de vegetație și am început efectiv să săpăm cu mâinile la baza stâlpului pentru a afla mai multe informații. Atunci am descoperit stema. Documentând aproape toți stâlpii de electricitate vechi din oraș, mi-am dat seama că este vorba despre un stâlp rar. După mai multe cercetări, am ajuns la concluzia că datează de la începutul electrificării orașului, când s-a construit Usina Electrică”, povestește Dragoș.

Cei doi craioveni care au descoperit stâlpul și au semnalat valoarea acestuia administrează paginile https://www.facebook.com/Monumentalistul/ și „Craiova de Ieri”, populare pe rețelele de socializare și sunt parte dintr-un grup care încearcă să recupereze, să promoveze și să salveze istoria locală, o moștenire care ne definește și care ar merita mai multă atenție și implicare.

Politica