sâmbătă, noiembrie 16, 2024

Ultima ora

Sport

Noua taxă pentru ridicarea gunoiului, aprobată de peste o sută de primării

104 din cele 112 primării din județ au aprobat, prin hotărâri ale consiliilor locale, taxa de salubritate, ce va fi achitată de populație imediat ce firma care a câștigat licitația de colectare, Rosal Grup, va începe să strângă gunoiul din tot județul.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Olt, valoarea taxei este de 3,69 lei, per persoană, lunar, în mediul rural, în timp ce la oraş de 11,75 lei de persoană, lunar.

La sate, taxa va fi achitată la primării, în baza unui contract semnat între autoritățile locale și cetățeni. Tot primăriile vor decide și dacă sunt în localitate familii ce vor fi scutite de această cheltuială.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rosal trebuie să aducă 90.000 de pubele pe care să le distribuie către gospodăriile populației, conform contractului. Gunoiul va fi colectat atât din poartă în poartă cât și de la containerele amplasate în punctele fixe din fiecare localitate.

Consiliul Judeţean Olt a acordat un nou termen pentru mobilizare societăţii care a câştigat licitaţia pentru colectarea gunoiului, în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor. Potrivit noului acord, Rosal Grup trebuie să se mobilizeze până la 15 martie, astfel ca până la 1 aprilie să şi înceapă colectarea propriu-zisă a deşeurilor din judeţ.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” a fost implementat de Consiliul Judeţean (CJ) Olt cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, având o valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).

Depozitul ecologic de deşeuri de la Bălteni are o capacitate de 3.560.000 metri cubi. Este vorba despre prima celulă de depozitare a deşeurilor, care are o capacitate de 880.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare de 10 ani. Tot pe amplasamentul depozitului de la Bălteni s-a construit şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone pe an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare sau pavilionul administrativ.

În cadrul acestui proiect, fuseseră deja finalizate lucrările de construcţie a patru staţii de transfer în Caracal, Balş, Corabia, Scorniceşti, a 3.722 platforme de colectare a resturilor menajere şi a 1.975 platforme de colectarea a deşeurilor reciclabile, în cele 112 localităţi din judeţ. În curs de implementare se află şi lucrările de închidere a depozitelor urbane neconforme existente în localităţile Slatina, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş.

Politica