Pe toate secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, dar şi la intrarea în unitatea medicală, au fost puse afişe cu sloganul „Avem salarii mărite, nu ne trebuie şpagă!”. Conducerea spune că în chestionarele de feedback au fost pacienţi care s-ar fi plâns că au simţit o condiţionare a actului medical dacă nu acordă o „atenţie”.
Reprezentanţii Spitalului Slatina au demarat o campanie de conştientizare a tuturor celor ce tranzitează unitatea medicală. Explicit, în afişe ce au fost puse pe toate secţiile spitalului, li se transmite oamenilor că un medic câştigă lunar între 16.000 şi 30.000 lei, iar un asistent are venituri brute cuprinse între 3.000 şi 11.000 lei, în timp ce infirmierul şi brancardierul pleacă cu o leafă lunară de cel mult 5.550 lei.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Cătălin Rotea, spune că au fost pacienţi care s-au plâns în chestionarele de feedback că au simţit o condiţionare a actului medical.
„Ţinând cont de faptul că în chestionarele de feedback ale pacienţilor, unul-doi la sută susţin că ar fi simţit o condiţionare a actului medical, am decis să luăm mai multe măsuri. Li s-a comunicat, în Consiliul Medical, doctorilor că se vor lua măsuri drastice. Pe toate secţiile s-au pus aceste afişe”, a spus Rotea.
Liderul Sanitas Olt, Roxana Dumitrescu, a precizat că pacienţii trebuie să anunţe imediat, dacă se confruntă cu condiţionarea actului medical şi nu doar să se rezume la a consemna într-un chestionar anonim.
„Mi se pare că este mai mult un anunţ pentru conştientizarea populaţiei. Pacientul să nu mai dea şpagă. Până acum, puţin personal medical a fost în culpă, oamenii nu s-au plâns. Cum au fost condiţionaţi!? Nu li s-a făcut actul medical? De ce au scris în chestionarul care este anonim? În momentul în care au fost condiţionaţi, ar fi trebuit să facă plângere la conducerea spitalului. De ce au optat să scrie doar în chestionarele anonime? Nu mi se pare obiectiv. Membrii de sindicat nu sunt deranjaţi de acest anunţ. Nu tuturor li s-au mărit salariile atât de mult, dar asta nu înseamnă că trebuie să primim şpagă. Dacă eu am făcut campanii, te-am avertizat şi tu continui să faci acest lucru, este răspunderea ta. Este o cutumă, dacă te duci la spital şi nu dai spagă nu eşti băgat în seamă. Cred că s-a înrădăcinat că dacă bagi mâna în buzunar eşti mai bine tratat. Noi, ca sindicat, am vorbit foarte mult pe această temă”, a spus Roxana Dumitrescu.