Majoritatea parlamentară PSD, vești bune pentru români: Cum puteți accesa subvenția de 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice

Jurnalul Olteniei
3 Min Read

Statul român va susține cetățenii care doresc să producă energie electrică în propriile gospodării, printr-un Program de instalare a panourilor fotovoltaice, derulat de Administraţia Fondului de Mediu, prin intermediul căruia vor primi o subvenție în valoare de 20.000 de lei. Oamenii vor dispune de acești bani după ce se vor înscrie la firmele de instalatori declarate eligibile de către Administrația Fondului pentru Mediu, începând cu luna martie a acestui an.

Criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conţinutul dosarului de validare și alte informații privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în „Ghidul de finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională” aprobat prin Ordinul nr. 1287/2018, disponibil pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea Programe de finanțare – Sisteme fotovoltaice.

Necesitatea înscrierii firmelor de instalatori în cadrul AFM este motivată de faptul că montajul sistemelor fotovoltaice în locuințele oamenilor se va realiza de către aceste societăți, care apoi vor primi suma de 20.000 lei/persoană din partea statului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Subvenția de 20.000 de lei a statului reprezintă 90% din valoarea unui sistem fotovoltaic, în timp ce diferența de 10% va fi suportată de către beneficiar. Spre exemplu, pentru un sistem în valoare de 22.000 de lei, 20.000 de lei plătește AFM, iar 2.000 de lei clientul. Programul va aduce beneficiarilor o economie de 22.800 de lei pe durata de viață a sistemului de producere a energiei electrice.

Aplicarea Programului armonizează legislaţia României la pachetul legislativ al Uniunii Europene în materie de energie, prin conferirea statutului de producător consumatorilor de energie electrică. Astfel, oricare român poate să joace un rol important în sistemul naţional energetic şi pe piaţa energiei, ceea ce va da şansa consumatorilor casnici să îşi dezvolte noi afaceri, şi, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea economică generală a ţării.

Programul de instalare a panourilor fotovoltaice prevede și faptul că potenţialii producători, aproximativ 30.000 de persoane, vor putea să îşi comercializeze cantitatea de energie electrică produsă suplimentar propriilor nevoi în Sistemul Energetic Naţional, iar producţia suplimentară de energie furnizată în sistem nu va fi fiscalizată. În concluzie, românii care au case verzi, cu panouri fotovoltaice, pot livra surplusul de energie în reţeaua electrică a furnizorilor, primind bani în schimbul energiei vândute.

Deputat PSD Dolj,

ALINA TĂNĂSESCU

Share This Article