joi, noiembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Lipsa forţei de muncă specializată, o mare problemă: „Toată lumea își orientează copiii către studii superioare. Orice numai să fie facultate”

Reprezentanţii societăţilor de pe platforma industrială a Slatinei se plâng de faptul că nu există orientare profesională a elevilor în şcoală sau acasă, părinţii insistând ca ai lor copii să facă neapărat o facultate.

Directorul de Resurse Umane al Alro Slatina, Nicu Durău, spune că deşi societatea susţine două clase de învăţământ profesional dual, este dificlă identificarea persoanelor potrivite.

Ne-a fost foarte greu și anul trecut și acum doi ani când am deschis cele două clase de dual să găsim persoanele potrivite, chiar dacă numeric au fost candidați. Trebuie să facem o selecție, să vedem dacă au profilul potrivit pentru meseriile respective. Din punctul acesta de vedere avem o problemă și cu orientarea profesională, care e deficitară atât în familie, cât și la școală. Toată lumea își orientează copiii către studii superioare. Orice numai să fie facultate”, a explicat Nicu Durău.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În acest an şcolar, la nivelul judeţului Olt, funcţionează trei clase de învăţământ profesional dual, la liceele Metalurgic şi „Alexe Marin” din Slatina.

Aceste afirmaţii au fost făcute în contextul în care aproximativ 30% din angajaţii Alro Slatina vor ieşi la pensie, în următorii cinci ani, iar integrarea în câmpul muncii de personal nou este dificilă. Directorul general al Alro Slatina, Gheorghe Dobra, a declarat că este vorba despre 700 de angajaţi, cei mai mulţi provenind din producţie.

Avem o situaţie şi chiar am analizat-o. În cinci ani, avem un potenţial de pierdere prin pensionare 700 de angajaţi, cam 30 la sută din personal, din care 450 de muncitori, tesa şi management – o sută şi ceva, iar maiştrii vreo 50. Pierdem şi vreo patruzeci de electricieni, numai anul acesta, lăcătuşi – douăzeci şi ceva. Nu vor pleca toţi odată”, a afirmat Dobra.

El s-a declarat îngrijorat de această situaţie, adăugând că multe dintre meseriile de care Alro are nevoie nu mai sunt pe piaţă.

Sunt şi meserii care nu mai sunt în piaţă. Spre exemplu, ne pleacă 15 sudori, cred că sunt jumătate din câţi avem, şi nu mai sunt. Este o schimbare a nomenclatorului de meserii şi este din ce în ce mai greu de asigurat”, a conchis Gheorghe Dobra.

Investiţii în fabrică

Pe de altă parte, Dobra a anunţat că trei echipamente de cercetare-dezvoltare au fost achiziţionate de Alro Slatina, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare totală de peste 115 milioane lei, investiţia permiţând trecerea de la o producţie de masă la o producţie de top, în domeniul automotive şi aeronautic, printre clienţi numărându-se Boeing şi Airbus.

Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, având o valoare totală de 115.037.887,76 lei. Asistenţa financiară nerambursabilă este de 35.984.347,05 lei.

Directorul general al Alro Slatina, Gheorghe Dobra, a declarat că investiţia va duce a îmbunătăţirea substanţială a activităţii companiei.

Este un obiectiv, din start vă spun, vârf de lance în domeniu, un obiectiv care ne va ajuta să îmbunătățim substanțial activitatea în următorii ani. Obiectivul general este reprezentat de dezvoltarea cercetării, dezvoltării tehnologice și inovării, în scopul creșterii competitivității economice a întreprinderii prin inovare, respectiv îmbunătățirea infrastructurii de cercetare și inovare și a capacităților de excelență a întreprinderii”, a declarat Dobra.

Ca parte a implementării proiectului, specialiştii Alro vor participa cu lucrări ştiinţifice la mai multe simpozioane internaţionale, primul urmând să se desfăşoare în Statele Unite.

Ne propune să dezvoltăm tehnologii care apoi să se aplice în Direcția Operațională Aluminiu Prelucrat, precum și să participăm cu lucrări științifice, atât la nivel european cat și mondial. Deja am făcut câteva teste și anul acesta vom participa la conferința TMS care va avea loc în SUA, la San Antonio, în Texas, una din cele mai mari din acest domeniu. Avem trei lucrări pregătite de colegii noștri din cercetare”, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe, managerul Secţiei Cercetare-Dezvoltare, Florea Sterie.

Implementarea proiectului a dus şi la crearea a 30 de noi locuri de muncă, în Departamentul Cercetare-Dezvoltare al Alro. Este vorba despre cinci ingineri şi 25 de muncitori-tehnicieni.

Ne dorim ca ei să fie nucleul acestui departament, nu ne vom opri aici”, a declarat directorul de Resurse Umane al Alro, Nicu Durău.

Politica