Hora Unirii, în ploaie

Ana-Maria Constantinescu
4 Min Read

Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată, joi, şi în Craiova, prin momente solemne, un ceremonial fiind organizat, ca de obicei, în Piaţa „Alexandru Ioan Cuza” din centrul municipiului. Deşi la Craiova a plouat, o parte dintre participanţi au respectat tradiţia şi s-au prins în Hora Unirii.

Manifestările au debutat cu o ceremonie religioasă, urmată de alocuțiunile oficialităților locale şi judeţene.

Momentul istoric pe care îl sărbătorim astăzi are o semnificație specială pentru Craiova. Dintre toți românii care au crezut, în urmă cu 160 de ani, în puterea lor de a-și decide singuri soarta, doar locuitorii Craiovei au rămas în posteritate. Ei sunt cei cărora marele pictor Theodor Aman le imortaliza, în 1857, voința și entuziasmul de a fi uniți, în celebrul său tablou Hora Unirii la Craiova, când, la București, se vota în unanimitate unirea Țării Românești cu Moldova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Câteva luni mai târziu, tot aici, în Cetatea Băniei, într-o zi de 24 ianuarie a anului 1859, mii de craioveni au ieșit din nou în stradă, pentru a se bucura de alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Ţării Româneşti. Cu entuziasm, steaguri şi strigăte de „Trăiască Unirea!” sau „Trăiască Vodă-Cuza!” au rămas craiovenii noștri amintiți pentru posteritate.

Acela a fost momentul în care România începea să devină o țară cunoscută și respectată în Europa, o țară care își datorează modernizarea și emanciparea lui Alexandru Ioan Cuza, dar și celor care au crezut în domnia sa. Astăzi, la 160 de ani de la marele act istoric, spiritul Unirii este încă viu. Acum, ca și atunci, craiovenii sunt mândri de apartenența națională, știu să-și exprime crezul și dovedesc în fiecare zi că sunt conectați la noile provocări și tendințe ale Uniunii Europene, din care cu toții facem parte. Iar provocarea pentru noi, craiovenii anului 2019, este și mai mare, când putem spune că 160 de ani de la Mica Unire îi celebrăm cu fruntea sus, prin evenimente de anvergură europeană, Craiova fiind, anul acesta, gazdă a unora dintre cele mai importante evenimente din cadrul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Aceasta trebuie să fie și menirea festivității noastre din această zi de 24 ianuarie: să nu uităm că forța noastră, a tuturor, depinde în totalitate de unirea speranțelor și energiilor fiecăruia dintre noi”, a spus primarul Craiovei, Mihail Genoiu, în vreme ce prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu, a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat:

Trăim un moment cu adevărat special, în care marcăm împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române – prima mare realizare națională pe parcursul construirii statului unitar, independent și democratic de astăzi. Doresc să exprim omagiul nostru pentru toți cei care, de-a lungul timpului, și-au pus viețile în slujba acestui ideal și să adresez tuturor craiovenilor și doljenilor cele mai bune gânduri ale noastre, alături de sincere urări de sănătate și împliniri în 2019”

Ulterior, au fost depuse coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar după parada militarilor doljeni s-a jucat Hora Unirii.

Share This Article