luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Prioteasa: Cei de la groapa de gunoi, în continuare, nu permit accesul maşinilor cu gunoiul din judeţ

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, susţine, în continuare, că Eco Sud refuză să primească gunoiul din judeţ motivând disputa pe tarif pe care o are cu Primăria Craiova. Potrivit acestuia, dacă situaţia va continua s-ar putea apela la ajutorul jandarmilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a declarat în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la sfârşitul săptămânii trecute că, în continuare, Eco Sud nu lasă maşinile cu gunoi adunat din judeţ să fie descărcate la groapa de la Mofleni. Reprezentanţii firmei care administrează groapa de gunoi şi-ar lega decizia de o dispută pe care o au cu Primăria Craiova legată de tarife.

„Una dintre cele mai spinoase probleme pe care le-am avut vreodată. În acest moment putem să spunem că proiectul este realizat în multe componente. Sigur, rămâne problema de containere îngropate ale Craiovei care înseamnă circa 7,5 milioane euro şi rămâne această mare problemă pe care o avem cu cei de la groapa de gunoi care în continuare nu permit accesul maşinilor cu gunoiul din judeţ să fie depozitat la Mofleni, pe o problemă pe care o au cu Primăria Craiova şi scot în evidenţă că nu Craiova are vreo problemă sau pune vreo piedică în felul acesta. Eu cred că suntem o victimă colaterală a acestei dispute. Şi nu găsim partea legală în care am fi dispuşi chiar să plătim mai mult, însă proiectul făcut scrie negru pe alb că trebuie să plătim acelaşi tarif pe care îl plăteşte Craiova. Şi cum Craiova plăteşte un tarif acum ei ne spun că au deja o problemă majoră cu Craiova şi nu o mai upgradează cu încă o problemă a judeţului. De aceea noi studiem în continuare celelalte variante care înseamnă fie la judeţul Olt să ducem gunoi, fie la Gorj să ducem gunoi, fie o groapă temporară. Asta este cam ultima soluţie la care ne gândim în ultimul timp şi nu numai că ne gândim, avem zeci de comunicări cu ministerele ca să ne permită ca pentru o perioadă de câteva luni să putem să depozităm undeva în judeţul Dolj unde să putem găsi o înţelegere la o primărie şi când se rezolvă problemele de la groapa de gunoi să luăm gunoiul de acolo şi să îl aducem în groapa de gunoi de aici. Între timp, sigur că ne gândim şi la momentul 2 al acestui proiect – tratarea mecano – biologică a gunoiului. Din anul 2021, toată Uniunea Europeană se supune unei directive în care selectarea gunoiului se face mai intens şi mai amănunţit în aşa fel încât în gropile de gunoi să se depună cât mai puţin gunoi. Şi noi, cu siguranţă, vom avea o investiţie de peste 20-25 milioane euro undeva pe un teren în afara Craiovei în care, pe de o parte, să ardem o parte din gunoi şi pe de altă parte să producem energie electrică care să se întoarcă la bugetul Consiliului Judeţean”, a afirmat Ion Prioteasa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Şeful administraţiei doljene a mai declarat că, în ultimă instanţă, se va apela la ajutorul jandarmilor: „În rest suntem în instanţe. Atât Primăria cât şi noi, procese după procese, însă tragem speranţa în primăvară să găsim o soluţie, ori să se ajungă la o înţelegere între Craiova şi firma de la Mofleni. În aşa fel încât să putem şi noi să ajungem la groapa de gunoi cu gunoiul pentru că mă gândesc cu groază la primăvară, la soarele puternic, la tomberonele pline, la sănătatea publică. Eu sper să nu ajungem acolo pentru că dacă ajungem acolo mai există o cale, calea forţei pe care nu ne-am dori să o folosim, dar dacă este cazul o vom folosi, adică un ordin de prefect pentru situaţii de urgenţă, la cererea direcţiei de sănătate publică şi ne vom duce cu jandarmii şi vom depune gunoiul exact aici unde este groapa conformă, singura groapă conformă, admisă de Uniunea Europeană”.

El a mai precizat că nu toate localităţile doljene au probleme. Unele au contract direct cu Eco Sud, iar acestea pot depozita gunoiul la groapa de la Mofleni.

Reamintim că, la începutul lunii, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, afirma că nu are nici o legătură masterplanul de deșeuri pe care îl desfășoară CJ Dolj și ADI Salubris cu tariful pe care îl percepe Eco Sud de la Primăria Craiova.

„Că se folosește Eco Sud de această strategie de a da accept CJ Dolj pe masterplanul de deșeuri de a depune gunoaiele la groapa de gunoi numai după ce obține un tarif, aceasta este o găselniță în afara legalității. Legalitatea majorării prețului nu este decât fundamentarea prețului. Noi suntem deschiși, de fiecare dată am primit fundamentările de preț depuse de Eco Sud, le-am analizat și atunci când au fost corecte, le-am aprobat, iar atunci când nu au fost justificate și nu s-au încadrat în OUG 109, care prevede modalitatea de stabilire a tarifelor le-am respins. Din punctul meu de vedere, operatorul are obligativitatea, având în vedere că aceste gropi ecologice sunt unice în județ – este unica în județ aprobată prin legea Mediului – de a primi aceste deșeuri indiferent de evoluția negocierii tarifelor între noi și Eco Sud”, a afirmat Mihail Genoiu.

Edilul a mai adăugat că, Eco Sud a depus la Primăria Craiova, luna trecută, un nou proiect în ceea ce privește tariful de închidere, urmând ca expertul să stabilească dacă este sau nu legal constituit.

„Celălalt tarif pe care Eco Sud îl invocă este cel de închidere, care oricum nu are legătură cu operarea. Tariful de închidere care se constituie într-un cont la dispoziția operatorului, dar numai cu acceptul CL, pentru închiderea definitivă a gropilor de gunoi, atunci când s-a terminat procesul de depunere a gunoiului în groapă. La acest punct, a fost depus un proiect CL, care a solicitat o expertiză pentru că și-a declinat competența de a putea analiza un proiect pur tehnic. S-a analizat și s-a solicitat printr-o procedură rapidă un expert. Expertul a respins acest proiect – proiectul fiind făcut în 2009 și nu era nici măcar actualizat. A depus rezultatele expertizei, au fost înaintate către Eco Sud, acesta a refăcut și redepus proiectul la jumătatea lunii decembrie la sediul primăriei și, la ora aceasta, este în desfășurare o nouă procedură pentru a fi expertizat. Dacă acest proiect se constată de către expert că este corect se va acorda tariful de închidere a depozitului de deșeuri. Dacă nu, va fi din nou respins până când va fi în regulă. Noi nu ne putem asuma o închidere și constituirea unui cont de închidere a depozitului decât pe baza unui proiect despre care să știm sigur că este în conformitate cu legislația”, a conchis edilul municipiului Craiova.

Până în prezent, reprezentanţii Eco Sud nu au comentat aceste declaraţii.

Politica