sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Alexandru Rafila: Gripa nu se tratează cu antibiotic

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat luni, că, în prezent, în România circulă virusurile gripale de tip A – H1N1 şi H3N2, cele mai multe îmbolnăviri şi, mai ales, decesele fiind legate de infecţia cu tipul AH1N1.

El a precizat că epidemia se declară atunci când există trei săptămâni consecutive de creştere importantă a cazurilor de gripă, cu peste 20% mai multe decât numărul aşteptat.

” Dacă acest trend va continua şi probabil că va continua, posibil să asistăm la o epidemie de gripă în ţara noastră. În ceea ce priveşte vârful de îmbolnăviri, nu putem să precizăm cu mare acurateţe acest moment, dar, după cum evoluează gripa în acest an, probabil că vom mai avea câteva săptămâni cu număr foarte mare de îmbolnăviri de viroze respiratorii, în general, şi cazuri de gripă, în special, însă acest lucru trebuie corelat şi cu posibilitatea de a fi vaccinat în continuare”, a spus Rafila.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit acestuia, Centrul European de Control al Bolilor a făcut o recomandare în urmă cu câteva zile, arătând că vaccinarea poate să mai continue două-trei săptămâni, deoarece poate încă asigura protecţie, chiar dacă până la apariţia anticorpilor protectori există o durată de circa două săptămâni.

De asemenea, medicul a afirmat că prima măsură care trebuie luată pentru limitarea îmbolnăvirilor este izolarea la domiciliu şi în cazurile mai grave la spital a persoanelor infectate, indiferent de faptul că este vorba de gripă sau că este o altă viroză respiratorie.

Apoi, persoana cu viroză respiratorie trebuie să evite pe cât se poate colectivităţile şi să utilizeze o mască. Spălatul pe mâini şi utilizarea unei măşti reprezintă o bună măsură de protecţie individuală dar şi pentru a proteja pe alţii în ceea ce priveşte răspândirea unei viroze respiratorii, în special al gripei.

Rafila a declarat că la nivel regional există o circulaţie medie spre intensă a virusului gripal, iar în vestul Europei chiar sunt ţări care au număr mai mare de cazuri decât în România raportat la populaţie.

Nu în ultimul rând, medicul a evidenţiat că gripa nu se tratează cu antibiotic, tratamentul fiind fie simptomatic, fie în cazurile mai serioase, medii sau grave se poate adăuga un medicament antiviral specific cu precizarea că şi acesta nu trebuie administrat decât la recomandarea medicului, pentru că este un medicament care poate să aibă şi efecte secundare.

 

Politica