Federaţia Solidaritatea Sanitară a publicat primele date privind impactul OUG nr.114/2018 care au fost obţinute dintr-o cercetare ce a avut drept subiecţi salariaţii din sectorul public de sănătate. Conform studiului, 45% dintre angajaţii din sectorul public de sănătate consideră că au sporuri pentru condiţii de muncă situate la nivel minim, scrie Mediafax.
Potrivit FSS, 5% dintre salariaţi au sporul pentru condiţii de muncă sub nivelul minim prevăzut în Regulamentul de sporuri, cu încălcarea legii, iar garanţia oferită de Guvern de a acorda cel puţin sporul minim este contrazisă de realitate.
Astfel, raportarea sporurilor pentru condiţii de muncă la salariile de bază se află pe primul loc în ierarhia revendicărilor susţinute de salariaţii din sectorul public de sănătate.
Pe locul doi în ierarhia revendicărilor susţinute de salariaţi se află îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale salariaţilor şi de tratament ale pacienţilor prin creşterea finanţării unităţilor sanitare, fapt ce denotă preocuparea salariaţilor din sănătate atât pentru calitatea vieţii profesionale cât şi pentru calitatea serviciilor medicale acordate pacienţilor.
A treia revendicare în ordinea priorităţilor salariaţilor o constituie eliminarea inechităţilor generate de acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă.
Reprezentanţii sindicaliştilor din sănătate precizează că efectele includ introducerea unor excepţii pe perioadă nedeterminată de la principii legale, cum ar fi eliminarea raportării sporurilor pentru condiţii de muncă la salariile de bază pentru 50% dintre salariaţii din unităţile publice, anularea raportării sporurilor de tură, de lucru în zilele libere legale şi de gardă la salariile de bază.
Datele prezentate în studiu vor fi prezentate ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul negocierilor din data de 17 ianuarie.