miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Problema „sponsorizării” mesei doctorilor din linia de gardă

Anunţul conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova potrivit căruia, din această lună, vor primi masă gratis în cantina unităţii medicale numai medicii specialişti şi primari, nu şi rezidenţii, aceştia fiind nevoiţi să plătească, a stârnit o serie de discuţii aprinse. Unii medici anunţaseră că vor protesta în faţa cantinei pentru că ei consideră că rezidenţii sunt discriminaţi, însă ulterior au renunţat la acest protest. Spitalul spune că decizia a fost luată de furnizorul de hrană al spitalului, bucătăria fiind de mulţi ani serviciu externalizat. Firma care asigură hrana în spital spune că a fost de acord să facă sponsorizare pentru 20-25 oameni, dar acum numărul lor se apropie de 100 şi nu îşi mai permite. Reprezentanţii societăţii mai spun că au sume importante de recuperat de la spital. Între timp, unitatea medicală a demarat o licitaţie pentru servicii de catering.

Doru Mitrache, reprezentantul ELCOMEX, firma care asigură de mulţi ani hrana în spital, ne-a contactat şi ne-a explicat că are două procese pe rol, la Tribunalul Dolj, cu SCJU Craiova.

„Unul este pe SMURD, 600.000 lei. Le-am ţinut SMURD-ul şase ani, până s-a umplut paharul. Le-am spus că nu mai pot. Suma era mult mai mare. Era 11 miliarde lei vechi, dar nu mai pot cere decât pe ultimii trei ani, iar celălalt este pe diferenţa de porţii. Adică, prin contract s-au angajat că plătesc cinci porţii de hrană/pacient/zi şi au plătit decât una că nu au bani. Eu fac prestarea asta cu un preţ nemodificat de 12 ani. Pentru o singură porţie din cinci”, ne-a declarat bărbatul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El a mai precizat că deşi lui nu i-au fost plătite serviciile prestate, spitalul a avut grijă să achite cazarea personalului SMURD la Hotel Parc, care aparţine de CJ Dolj.

În ceea ce priveşte mesele asigurate gratuit, până în această lună, Doru Mitrache a afirmat: „Cu medicii din gărzi nu mi-au dat niciodată o situaţie nominală a lor. Puteam să îi identific. Când s-a semnat contractul au spus: Avem şi noi prin gărzi câţiva oameni. 10-15 oameni. Am zis, domne, nu sărăceşte nimeni din 10-15 oameni, că le dăm şi lor o masă. Apoi au spus: păi ştiţi mai sunt şi un rezident doi pe acolo. Bine, cât or să se facă, 20-25, foarte bine, nu e o problemă, facem un contract de sponsorizare şi o rezolvă firma. Păi, cei 20-25 s-au făcut 100. Atunci aveau salarii de mizerie, ori acum îşi permit, au şi indemnizaţie de hrană. La 100 de oameni e o cheltuială destul de mare. Nu ne-am înţeles. Le-am zis: daţi-mi măcar situaţia lunară şi zilnică a gărzilor. Eventual să îi pun să semneze. Măcar atât, pentru că pot veni persoane şi de pe stradă şi să spună că sunt doctori. Eu cum îmi dau seama dacă sunt sau nu? Trebuie o evidenţă. Nu s-a putut nici asta. Acum, în ianuarie, am revenit cu adresa aceea să îmi comunice. Nu ştiu pe cine a deranjat. Eu am cerut o situaţie nu ce au comunicat ei. Nu am spus eu ca rezidenţii să nu primească. Este o discriminare pe faţă. Cum poţi să spui că numai medicului primar şi specialistului îi asiguri. Cum? Pe ce bază? Am văzut că s-a implicat şi doamna ministru, nu am înţeles de ce. Prin Hotărâre de Guvern, numai bolnavii au gratuit. Cum ai putut să modifici un act, să scrii într-un tabel al unei hotărâri de guvern, medicii de gardă. E un fals în acte publice”.

Contractul firmei cu spitalul expira la finele anului trecut, însă a fost prelungit cu încă şase luni. Reprezentantul ELCOMEX spune că este înlăturat din bucătăria spitalului.

„În luna decembrie s-a trezit spitalul că vrea catering, nu mai vrea servicii de cantină pe care le are acum, în condiţiile în care a dispus modernizarea cantinei, prin externalizare, o sumă destul de mare, aproape un milion de euro. Eu m-am conformat, a fost o cerinţă impusă, prin documentaţia de atribuire. Le-am derulat, am luat credite de investiţii, credite în derulare până în 2021, iar dânşii vor catering acum, să le aducă cineva de la distanţă. Am făcut o solicitare, în decembrie, să clarific chestiunea asta, am întrebat, dacă vor catering, dacă se poate pregăti hrana şi în blocul alimentar. Mi-au răspuns că nu. E ceva împotriva firii. Dacă ai un bloc alimentar modernizat, nu poţi să spui că vrei de la distanţă. De ce? Sunt şi costuri mai mari, iar la numărul acesta mare de bolnavi e aproape imposibil de realizat. La 31.12.2018, spitalul risca să rămână cu bolnavii nemâncaţi. Pe 28, la ora 17, am fost rugat de la Ministerul Sănătăţii să semnez act adiţional pe şase luni, pentru că rămân bolnavii nemâncaţi. Acum vor catering. Nici nu îmi dau practic dreptul să particip. Eu sunt autorizat şi avizat pe cantine. Nu înţeleg de ce. Pentru că nu au fost probleme. Preţul pentru porţii e cel stabilit încă din 2007. Cred că se doreşte demolarea blocului alimentar. În cadrul proiectului cu Ambulatoriul este prins şi blocul alimentar care trebuie consolidat. Banii s-au plătit, 34 milioane lei, şi lucrările nu s-au făcut. Şi acum, probabil ca să justifice sumele, vor să îl dezafecteze”, a mai spus bărbatul.

Managerul interimar al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, doctorul Eugen Georgescu, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, că s-a luat decizia achiziţiei de servicii de catering pentru că este o procedură mai simplă.

„Dânsul a făcut nişte investiţii în bucătăria spitalului, noi i-am spus să aducă facturile pentru ceea ce s-a investit acolo. Este clauză în contract care spune că dânsul va trebui să îşi ridice bunurile mobile, iar cele pentru cele imobile vor trebui despăgubiri. L-am rugat să ne prezinte documentele. Eu sunt aici de două luni şi ceva, dar m-a preocupat subiectul pentru că este vorba în principal de pacienţi. Le-am zis să ne aducă facturile, să facem o expertiză şi vedem ce se poate face. Până nu îi plătim dânsului, nu putem să chemăm o firmă să lucreze acolo. Dânsul o să îşi ia aparatele. Acel spaţiu va rămâne gol, va trebui să vină o firmă să investească şi ar fi o chestiune de durată. Şi atunci s-a apelat la licitaţia deschisă pentru servicii de catering, inclusiv pentru pacienţi. Pacienţii în primul rând. Sunt 1.000 de pacienţi care mănâncă zilnic. Unii au diverse regimuri. Nu mănâncă toţi la fel. Este o situaţie delicată. Am demarat licitaţia de acum pentru că ştim cum sunt procedurile. Sperăm ca în şase luni să se rezolve cu totul”, a afirmat doctorul Georgescu.

În ceea ce priveşte faptul că medicii rezidenţi din gărzi nu vor mai primi hrană gratis, managerul SCJU Craiova a declarat: „S-a creat, aşa, o situaţie că spitalul nu mai vrea să… Spitalul, de când s-a externalizat acest serviciu, nu a dat niciodată de mâncare medicilor gratuit. Contractele au fost făcute acum şapte ani. Dacă dânsul vine astăzi şi spune că dă de mâncare în continuare, din punctul nostru de vedere nu este niciun fel de problemă. Dânsul a spus că a dat de mâncare pro bono de ani de zile medicilor rezidenţi, noi i-am mulţumit pentru gestul caritabil. Rezidenţii acum şapte ani erau 30, acum sunt 100. Dânsul a spus că nu va mai da pentru că sunt foarte mulţi. Legislaţia nouă ne spune să dăm de mâncare la liniile de gardă”.

Directorul medical al spitalului explicase, miercuri, pentru Jurnalul Olteniei, că sumele pe care le-ar avea medicii de plătit pentru un meniu la cantina spitalului sunt de 10-12 lei.

Contactată de Realitatea Tv, Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii, a declarat: „Medicii rezidenţi nu beneficiază de norma de hrană, de acea mâncare în gardă. Firma de catering – care asigura gratuit pentru că aşa dorea – la un moment dat a spus: Sunt mai mulţi medici rezidenţi, nu mai dorim să le asigurăm norma. Şi atunci spitalul a spus: Dacă doriţi să luaţi masa, o puteţi face contra sumei de zece lei. A fost doar o chestiune de Craiova. Un medic rezident are începând de la 2.500 de lei în primul an, până la 6.000 în ultimul an. Deci, zece lei de două ori pe lună nu cred că ar fi foarte mult”.

Politica