miercuri, decembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Boboteaza, sărbătorită într-o comună vâlceană „prin alegerea de june”

Comuna Muereasca și-a ales de Bobotează „junele”, o tradiție străveche și unică în România. Un tânăr din localitatea vâlceană a fost desemnat liderul celorlalți din zonă, timp de un an. Rolul lui este de a-i reprezenta pe tinerii din comună în relația cu administrația locală.

Obiceiul este vechi de 100 de ani și unicat în România. Primarul localității a ales junele în cadrul unei sărbători tradiționale.

„Este un obicei autentic ce are loc de mai bine de 100 de ani, în seara de 6 ianuarie, la Căminul cultural din Muereasca de Sus, în decursul anilor, acesta transformându-se, practic, într-o sărbătoare a întregii comunităţi. Din rândul tinerilor va fi ales cel mai vrednic şi mai voinic flăcău care, pe parcursul întregului an, va avea o strânsă legătură cu primăria pentru a ne aduce în atenţie problemele tinerilor din localitate şi cu care vom colabora şi pentru organizarea diferitelor activităţi destinate acestora”, a precizat, pentru AGERPRES, primarul Ungureanu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tinerii au vârste cuprinse între 18-24 de ani, neînsurați, titlul revenind celui care primește cele mai multe aclamații și aplauze din partea celor prezenți la eveniment.

„Locuitorii satelor sunt cei care fac propunerile, tot ei fiind şi cei care îl vor alege pe june. Fiecare dintre cei propuşi va fi invitat pe scenă, iar cel care va primi cele mai multe ovaţii va deveni junele localităţii. Obiceiul este ca, după ceremonie, cel ales şi ceilalţi tineri care-l susţin să plece la colindat prin sate, dimineaţa ei urmând să ajungă şi la biserică pentru ca să-i boteze pe cei prezenţi la slujba de Sfântul Ioan Botezătorul. Acesta este un semn al încrederii pe care locuitorii o au în rolul junelui, el fiind privit ca unul care le va aduce bunăstare şi bucurie în noul an, dar şi motivul pentru care acest obicei este unul aparte, autentic”, a mai spus primarul Ungureanu.

Politica