vineri, decembrie 27, 2024

Ultima ora

Sport

Vâlcea. Casa Memorială Anton Pann

Casa Memorială Anton Pann se află în Râmnicu Vâlcea, pe strada Ştirbei Vodă nr. 18.
Clădirea, devenită muzeu judeţean, este un monument de arhitectură urbană, construit la jumătatea secolului al XVIII-lea. Conţine piese de mobilier, obiecte decorative, culegeri de folclor, poezii, povestiri, şi portrete ale unor personalităţi din epocă ce au avut legături cu viaţa şi opera poetului şi compozitorului Anton Pann.
O încăpere a casei expune mobilier pictat, specific zonei transilvănene, evidenţiind legătura pe care Anton Pann a avut-o cu acest colţ de ţară. Într-alta, pot fi admirate lucrări muzicale, culegeri de folclor, poezii şi povestiri ale lui Anton Pann, mărturii de valoare din activitatea sa tipografică şi literară, între care: „Noul Erotocrit”, Sibiu, 1837; „Fabule şi istorioare”, Bucureşti, 1841; „Povestea Vorbei”, Bucureşti, 1847; „Nastratin Hogea”, Bucureşti, 1853.
Odată cu modernizarea şi reamenajarea teritorială, în 1982, casa-muzeu a fost translatată pe o distanţă de 37 m de pe amplasamentul ei iniţial, potrivit www.casememoriale.ro şi www.muzee-valcea.ro.
Anton Pann, pe numele adevărat, Antonie Pantoleon Petroveanu, s-a născut în 1796 în Bulgaria, ca fiu al lui Pantoleone Petrov, un căldărar din Sliven, şi al Tomaidei. În timpul revoluţiei din Ţara Românească, în iulie 1848, a participat alături de oficialităţile oraşului Râmnicu Vâlcea, în grădina Zăvoi, la ceremonia organizată cu prilejul „sfinţirii stindardelor libertăţii naţionale după noua constituţie”. Atunci s-a cântat pentru prima dată marşul revoluţionar „Deşteaptă-te române”, pe versuri de Andrei Mureşanu, muzica fiind compusă de Anton Pann.
AGERPRES

Politica