Medicii doljeni reamintesc că în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să fim mai atenți la ce și cum mâncăm. După mesele îmbelșugate de Crăciun, specifice tradițiilor cu care ne-am obișnuit în familie, urmează masa de Anul Nou.
„Cu moderaţie şi echilibru, toate bunătăţile, (carnea de porc, sarmalele, caltaboşul, leberul, cârnaţii, jumările, piftiile, salatele cu maioneză, cozonacul, vinul etc.) care vor fi puse pe masa de sărbători, ne vor bucura şi ne vor ţine departe de medici şi spital. Altfel, mesele copioase vor crea probleme de sănătate cum ar fi: indigestiile, colicile abdominale, balonările, arsurile gastrice, mahmureala, pancreatitele, puseele de hipertensiune arterială, aritmiile etc”, spun specialiștii Direcțieide Sănătate Publică (DSP) Dolj.
Aceștia fac și câteva recomandări pentru sărbători liniștite. Astfel, „toate produsele alimentare trebuie achiziţionate din unităţi comerciale care îndeplinesc condiţii de siguranţă alimentară, verificate din punct de vedere al termenului de valabilitate, ambalajului, compoziţiei (cat mai puţine E-uri); indiferent de friptura pe care o alegem – porc, pui, curcan, vită – ea trebuie consumată în cantităţi moderate, de preferat cu garnituri de legume – brocoli, fasole verde, varză, salate şi mai puţin cu garnituri de cartofi, orez sau paste; modul de preparare al alimentelor este şi el foarte important, prăjelile în ulei sau untură trebuie evitate mai ales de cei care au probleme digestive, fiind preferat grătarul sau friptura la tavă şi legumele la grill; dulciurile, în special prăjiturile cu cremă, cozonacul cu nucă, trebuie consumate în cantităţi foarte mici la 2-3 ore după masă, sau chiar înlocuite cu salatele de fructe sau fructele proaspete”.
Alcoolul, bineînțeles, trebuie și el consumat cu moderaţie, evitându-se băuturile spirtoase şi cele carbogazoase. Totodată, evitaţi consumul exagerat de sare şi consumaţi moderat condimente ca ardei iute, piper, muştar, hrean, usturoi etc, mai spun specialiștii DSP Dolj.
„Nu uitaţi să vă hidrataţi cu minim 2 litri de lichide pe zi; evitaţi fumatul şi cafeaua în exces; evitaţi mesele copioase, mâncaţi mai puţin şi fiţi mai atenţi la felul cum combinaţi diferitele feluri de mâncare; după o masă încărcată cu toate bunătăţile, din care n-am scăpat nimic, se recomandă un pic de mişcare, măcar o plimbare în aer liber; petreceţi cât mai mult timp (în funcţie şi de temperatura de afară) în mijlocul naturii, relaxându-vă cu familia şi prietenii; atenţie şi la greutate, ea poate creste mult în aceste zile prin excesele alimentare; persoanele vârstnice şi cei cu afecţiuni cronice nu trebuie să-şi întrerupă tratamentul, să fie însă mult mai atenţi şi mai responsabili la ce, cum şi, mai ales, cât mănâncă; este bine să nu ne lipsească din farmacia casei ceaiurile digestive, antispasticele, pansamentele gastrice, fermenţii digestivi etc.; nu vă administraţi medicamente decât la recomandarea medicilor”, mai transmit reprezentanții DSP Dolj.
Dacă totuși veți avea nevoie de medic, trebuie să știți că, de Anul Nou (31.12,2018 – 02.01.2019), unităţile sanitare au program de zile libere, asigurând rezolvarea urgenţelor medico-chirurgicale prin Serviciile de Primiri Urgenţe si Camerele de Gardă.
Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD au activitate continuă, fiind apelabile la telefon 112.
Conform DSP Dolj, cabinetele de medicină de familie asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Afumaţi, Amărăştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzeşti-Frăţila, Cetate, Coţofenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Seaca de Câmp, Teasc, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, str. George Enescu, nr. 76, bl. 15 (Craioviţa Nouă) şi str. Împăratul Traian, nr. 213, bl. P4.
Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova (str. Tabaci, nr. 1), Spitalul Municipal Filantropia Craiova (str. Brestei, nr. 8) şi Spitalul Municipal Calafat.
La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie zilnic între orele 8 şi 22, telefon 0251.55.48.72.
Farmaciile cu program NON STOP, în relaţie cu CAS Dolj, sunt următoarele:
– Anedio farm – str. George Enescu, complex Racheta, nr. 76, bloc 15, Craiova, tel. 0251.58.77.77;
– Farm Galan – str. Calea Bucureşti, nr. 37, bloc 21e, parter, Craiova, tel. 0722.28.90.74;
– Farmacia Trei F – str. Calea Bucureşti, bl. 17 b, parter, Craiova, tel. 0251.41.17.87;
– Medplastik Tehnology – str. Tabaci, nr. 22, Craiova, tel. 0351.88.50.73;
– Urania farm – str. Calea Bucureşti, nr. 29, bl. 17c, parter, tel. 0371.30.02.60;
– Prima Warehouse – str. Tabaci, nr. 10, zona a, zona b, zona c, Craiova, tel. 0371.30.02.62.