sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Ce măncăm de Crăciun ca să nu ne îngraşăm

Sărbătorile de iarnă reprezintă acel moment mult aşteptat al anului, în care ne bucurăm de timpul petrecut alături de prieteni şi familie, de zilele libere şi, să nu uităm, în special de preparatele tradiţionale. Cu toate astea, există şi o parte mai puţin plăcută şi anume, kilogramele în plus. În medie, în perioada noiembrie-ianuarie, adulţii iau în greutate cam jumătate de kilogram. Deşi nu pare mult, foarte mulţi dintre ei nu reuşesc să slăbească în perioada Sărbătorilor, acestea având cea mai mare contribuţie în privinţa rezultatelor de pe cântar. Vestea bună este că există câteva modalităţi prin care poţi evita să iei în greutate în această perioadă.

Sfaturi de Crăciun: ce să faceţi să nu vă îngraşaţi

Fiţi activ cu familia şi prietenii. Activităţile sedentare precum statul pe canapea, la televizor sunt cele mai comune tradiţii în majoritatea familiilor şi contribuie la creşterea în greutate, în special când vin acompaniate de mâncarea în exces. Activităţile fizice, în schimb, sunt benefice pentru menţinerea greutăţii. Chiar şi o simplă plimbare în parc este eficientă, mai ales că te ţine departe de mâncare şi te apropie de prieteni şi familie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Înlocuiţi gustările nesănătoase. În perioada sărbătorilor de iarnă, gustările nesănătoase precum prăjiturile sau alte bunătăţi care conţin foarte mult zahăr îţi stau la dispoziţie pe masa de Crăciun şi nu numai. Câtă vreme eşti acasă, nu le ţine la îndemână pentru toată ziua. După ce ai terminat de gustat, le poţi pune în altă încăpere astfel încât să te poţi controla în preajma lor. Iar dacă ai de gând să le înlocuieşti cu gustările sănătoase, poţi opta pentru fructe, legume, seminţe şi nuci sau gustări care nu conţin zahăr şi grăsimi nesănătoase.

Scoateți din meniul de Crăciun: ketchup, maioneză, cârnați, cremvurști, șunca, mezelurile, pizza, înghețata, prăjiturile din făină albă cu creme, dressingurile pentru salata. Dacă vă este poftă de aceste alimente, măcar gustați din ele, consumați în cantități mici, apoi echilibrați cu alimente care ard caloriile sau care sunt benefice pentru eliminarea toxinelor. Acestea sunt: ananasul, grapefruit, rodie, scorțișoară, ardei iute, mere, ceai verde, quinoa.

Aveţii grijă la mărimea porţiilor. Bineînţeles, de sărbători avem tendinţa să mâncăm mai mult decât este necesar. Tocmai de aceea, ce mai bună modalitate de a evita consumul excesiv de mâncare, alege farfurii mici sau pur şi simplu nu încerca să le umpli.

Nu vă grăbiţi în timpul mesei. În perioada sărbătorilor, oamenii tind să fie grăbiţi şi mereu pe fugă, ceea ce îi face ca până şi în timpul meselor să fie nevoiţi să se ocupe de alte activităţi. Studiile arată că cei care sunt distraşi în timpul mesei au tendinţa de a mânca mai mult, iar asta pentru că nu sunt în măsură să ofere atenţie semnalelor pe care corpul le trimite şi anume, că este full. Un mod ideal de a evita acest lucru este ca în momentul în care te-ai pus la masă, să nu te mai ocupi de altceva, să mănânci încet şi să mesteci corect, iar astfel corpul va consuma mai puţine calorii.

Odihniţi-vă suficient. Deprivarea de somn este un aspect comun în perioada sărbătorilor, ceea ce poate duce la creşterea în greutate, iar asta pentru că cei care nu dorm suficient tind să fie mai înfometaţi, consumă mai multe calorii şi au parte de mai puţină activitate fizică.

Menţineţi un echilibru cu ajutorul proteinelor. Mesele de sărbători tind să fie bogate în carbohidraţi şi sărace în proteine. Este foarte important ca fiecare reţetă să includă proteine pentru a ajuta la menţinerea greutăţii. Mai mult, consumul de proteine ajută automat la reducerea caloriilor consumate reducând apetitul sau senzaţia de foame.

Puneţi accentul pe fibre. Fibrele sunt un alt nutrient important Studiile arată că mesele bogate în fibre reduc consumul caloric, care poate fi o metodă ideală de prevenire a kilogramelor în plus în perioada sărbătorilor. Din păcate, multe preparate de sărbători nu conţin o cantitate suficientă de fibre. Bogate în acest nutrient sunt legumele, fructele, cerealele, nucile şi seminţele.

Limitaţi caloriile lichide. Perioada sărbătorilor este ideală pentru consumul de alcool şi sucuri carbogazoase, nu? Aceste băuturi conţin o cantitate semnificativă de zahăr şi duc la creşterea în greutate. În plus, consumul de alcool duce la creşterea apetitului, fiind un factor de risc pentru silueta ta. Dacă vrei să-ţi menţii silueta şi să nu te confrunţi cu problema kilogramelor în plus, limitează consumul caloriilor lichide.

Cântăriţi-vă regulat. Dacă te urci pe cântar în mod obişnuit, poţi preveni problemele de greutate. Unele studii arată că indivizii care se cântăresc regulat sunt capabili să-şi menţină greutatea sau să slăbească mai repede şi eficient decât cei care nu o fac. Ideal este să ai acest obicei o dată sau de două ori pe săptămână.
sursa: csid

Politica