„Sesizarea formulată de Baroul Dolj la Comisia de Abuzuri a Senatului a condus la rezultatul firesc. S-a decis că măsura interzicerii de principiu a accesului avocaților cu telefoane mobile în sediile Parchetelor este „disproporționată”, a firmat decanul Baroului Dolj, Lucian Săuleanu.
Săptămâna trecută, decanul Baroului Dolj a participat la ședința Comisiei pentru abuzuri din Senat, unde a fost pusă în discuție sesizarea formulată de Baroul Dolj și sprijinită de alte barouri din țară cu privire la îngrădirea drepturilor avocaților de a intra în sediile Parchetelor, DNA și DIICOT cu telefoane mobile, laptopuri și tablete, ocazie cu care s-a reliefat nelegalitatea Ordinelor (care nu au fost niciodată transmise sau publicate) prin care s-au instituit astfel de interdicții, cu încălcarea art. 53 din Constituție și a Legii nr. 51/1995.
„Conform unui comunicat transmis de Ministerul Public, este necesară „consacrarea prin norme interne a regulii ca accesul avocaților cu astfel de dispozitive să fie permis în toate cazurile în care procurorul nu are motive justificate să limiteze acest drept, în concret”. La nivelul P.Î.C.C.J. s-a modificat deja cadrul intern și s-au luat măsuri în acest sens și la celelalte structuri/unități de parchet”, a precizat decanul Baroului Dolj.
Baroul Dolj a sesizat, luna trecută, Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senatul României, cu privire la accesul avocaţilor cu telefoanele mobile în sediul Parchetelor şi Inspectoratelor Judeţene de Poliție, reclamând încălcarea drepturilor avocatului.
„Baroul Dolj (…) vă adresează următoarea sesizare cu privire la nerespectarea drepturilor avocaţilor de către Parchetele şi Inspectoratele Judeţene de Poliţie din România, care împiedică accesul acestora cu telefoane mobile, laptopuri şi tablete şi chiar supun percheziţiei şi controlului avocaţii, în condiţiile în care, pe de o parte, nu există un temei cu privire la astfel de limitări sau ingerinţe în viaţa privată şi profesională a avocaţilor, iar, pe de altă parte, nu există o practică unitară, odată ce unele instituţii publice permit accesul avocaţilor cu telefon mobil, laptopuri şi tablete. Consiliul Baroului Dolj îşi exprimă îngrijorarea cu privire la astfel de situaţii şi practici prin care este interzis accesul avocaţilor în locaţiile Parchetelor ori Inspectoratelor Judeţene de Poliţie cu astfel de aparate, apreciind, totodată, că suntem în prezenţa unor abuzuri, întrucât avocatul nu poate să fie lipsit, de exemplu, de telefonul mobil, fiind o încălcare a drepturilor avocatului şi o nesocotire a calităţii acestuia de partener indispensabil al justiţiei, dar mai ales în condiţiile în care, telefonul mobil este un mijloc necesar de comunicare în desfăşurarea activităţii”, se arată în sesizarea semnată de decanul Baroului Dolj, avocatul Lucian Săuleanu.