Caracal. Creşa construită de americani, inaugurată

Jurnalul Olteniei
5 Min Read

Creşa construită de Guvernul American, la Caracal, a fost inaugurată, vineri, în cadrul unui eveniment la care au fost prezente autorităţile locale şi reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti şi ai Bazei Militare NATO de la Deveselu. Investiţia s-a ridicat la 400.000 dolari.

În cadrul evenimentului de inaugurare, copii de la mai multe şcoli din Caracal au susţinut un moment artistic, cu cântece şi colinde.

Noua creşă a fost construită cu sprijinul umanitar acordat de către Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin Ambasada din Bucureşti şi Biroul de cooperare Militară.

„Partea americană a suportat toate cheltuielile ocazionate cu întocmirea documentaţiei, cu întocmirea proiectului pentru obţinerea autorizaţiei de construire, inclusiv avizele necesare, precum şi realizarea efectivă a lucrărilor de construcţie. Pentru creşa pe care o inaugurăm astăzi, Primăria municipiului Caracal, cu sprijinul consiliului local, a asigurat finanţarea dotărilor cu mobilier, aparatură, jucării şi tot ce este nevoie pentru buna desfăşurare a activităţii antepreşcolare. Piatra de temelie a acestei construcţii a fost pusă în luna iulie 2017, iar recepţia lucrărilor a fost făcută în luna noiembrie 2018”, a explicat primarul Caracalului Liviu Radu.

Edilul a explicat faptul că era nevoie de o astfel de investiţie în comunitatea caracaleană.

„Această investiţie are menirea de a continua buna colaborare a comunităţii locale cu Baza Militară Deveselu. Ne-am asigurat ca această unitate să beneficieze de personal calificat, dar şi de dotări la cele mai înalte standarde şi sunt convins că foarte mulţi părinţi vor veni cu încredere să-şi lase copiii aici. Micuţii nu pot fi izolaţi acasă, ei au nevoie de socializare. La rândul lor, părinţii au nevoie de un loc de muncă şi, prin urmare, de un loc unde să poată lăsa copiii cu încredere, atunci când nu sunt acasă. Noi încercăm să venim în sprijinul părinţilor, oferindu-le copiilor condiţii şi servicii de cea mai bună calitate”, a mai spus primarul.

Noua creşă are o capacitate de 27 de locuri.

„În municipiul nostru, există încă două creşe cu o capacitate de 56 de locuri, dar datorită numărului tot mai mare de cereri de înscriere, pentru noi este o oportunitate să beneficiem de încă o locaţie de acest gen şi primim cu mare entuziasm această donaţie”, a mai afirmat Liviu Radu.

Noua creşă este situată undeva spre marginea oraşului, reprezentanţii primăriei motivând că aici terenul era intabulat, deşi şi-ar fi dorit să fie undeva mai în centru.

Ulterior, pe lângă construcţia propriu-zisă, vor fi amenajate şi un loc de joacă pentru copii, dar şi o parcare.

La noua creşă vor lucra un asistent medical, un asistent medical cu jumătate de normă, cinci educatori puericultori şi cinci îngrijitori, la care se vor adăuga cu jumătate de normă un post de medic şi unul de administrator. Dată fiind lipsa unui bloc alimentar, hrana micuţilor va fi contractată prin catering.

Prin aceeaşi schemă de finanţare, Ambasada SUA a reabilitat, în 2015, Şcoala Gimnazială din comuna Deveselu, tot aici construind şi o grădiniţă nouă. Cele două unităţi de învăţământ au primit de la americani şi mobilier, dar şi materiale didactice, tablele vechi din şcoală fiind înlocuite cu unele magnetice moderne.

„Mă bucur foarte mult să fiu aici, astăzi, la inaugurarea acestei creşe, care a fost finanţată prin Programul de asistenţă umanitară al Departamentului de Apărare, un program care a început acum 18 ani pentru a sprijini educaţia şi sănătatea în comunităţile în care acţionăm, în jurul lumii. Activităţile acestui program includ construcţii, renovări şi reparaţii ale clădirilor publice, cum ar fi clinici medicale, şcoli şi facilităţi de răspuns la dezastre şi depozite. Alte proiecte care s-au făcut în această zonă includ o grădiniţă şi o şcoală în Deveselu, ambele investiţii totalizând suma de 900.000 dolari, costurile totale pentru construcţia acestei creşe s-au ridicat la aproximativ 400.000 dolari”, a declarat adjunctul şefului minisunii diplomatice al SUA în România, Abigail Rupp.

Distribuie acest articol