Guvernul va discuta vineri proiectul de OUG privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, prin care plănuieşte să îngheţe voucherele de vacanţă la valoarea actuală, în următorii doi ani, şi să amâne acordarea indemnizaţiilor de vacanţă.
Reglementările prevăd că valoarea unui voucher de vacanţă trebuie să fie cât un salariu minim brut, iar suma maximă se poate ridica la şase salarii minime. Măsurile ar trebui să se aplice de la începutul anului viitor, când este prevăzută o majorare a salariului minim brut, de la 1.900 de lei, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei pentru salariaţii cu studii superioare şi cei cu peste 15 ani vechime.
Guvernul doreşte, de asemenea, să amâne cu doi ani aplicarea unor măsuri privind indemnizaţia de vacanţă din Legea-Cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor. Acestea prevăd că, începând cu data de 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă, obligatoriu, o indemnizaţie de vacanţă, iar valoarea anuală este cât un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat în cursul anului calendaristic.
Tot vineri, Executivul are pe ordinea de zi a şedinţei un proiect de hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, joi, că formula de calcul a salariului minim va fi legată de studii şi nu de vechime.
Modificarea urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.