Fundația „Alexandru și Aristia Aman”, alături de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, implementează, în intervalul 3-8 decembrie 2018: în Salonic – 3 decembrie, Paris – 6 decembrie și Craiova – 8 decembrie, conferințele itinerante cu titlul „Lupta românilor pentru afirmarea identității naționale în lumina principiilor wilsoniene”.
Cele trei conferințe reunesc atât sesiuni de comunicări științifice pe marginea Marii Uniri de la 1918, Primului Război Mondial, respectiv contextului intern și internațional din primul deceniu interbelic, dar și vizionarea și prezentarea filmului documentar „Preoții români. Jertfă și rugăciune pentru Unire”, realizat de Cristina Liberis și produs de Trinitas TV. Totodată, fiecare dintre cele trei manifestări va fi prefațată prin expunerea și vernisarea unei expoziții de postere alcătuită din imagini surprinse de fotograful Unirii de la 1918 – Samoilă Mârza.
Prima conferință din seria de trei este programată la Salonic luni, 3 decembrie 2018, începând cu ora 19.30, în sala Patoulidou, Grand Hotel Palace. Cea de-a doua conferință se va desfășura joi, 6 decembrie 2018, începând cu ora 16:00, la Paris, la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”. Cea de-a treia și ultima conferință a proiectului este programată sâmbătă, 8 decembrie 2018, la Craiova, începând cu ora 16:00, urmând să fie găzduită la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”.
În cadrul celor trei conferințe vor susține comunicări și prezentări acad. Basarab Nicolescu, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, ambasador permanent al României pe lângă UNESCO, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. Nicu Panea, prorector al Universității din Craiova, prof. asoc. dr. Ionuț Cojocaru, Universitatea Politehnică din București, dr. Lucian Dindirică, manager al Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman”, lect. univ. dr. Constantin Crăițoiu, prodecan al Facultății de Științe Sociale din Craiova, prof. Apostolos Patelakis, Institutul de Studii Balcanice din Salonic, Cristina Liberis, jurnalist, și Petru Mihalea, redactor-șef Trinitas TV. În cea de-a doua parte a fiecărei conferințe va fi difuzat filmul documentar „Preoții români. Jertfă și rugăciune pentru Unire”, realizat de Cristina Liberis și produs de Trinitas TV. Pe întreaga desfășurare a conferințelor, invitații și participanții vor putea vizita și viziona expoziția de postere alcătuită din imaginile lăsate posterității de Samoilă Mârza.
„Ne vom începe incursiunea cu o serie de evenimente speciale la Salonic, orașul alături de care Craiova și biblioteca noastră dezvoltă proiecte eficiente. Ne vom deplasa, ulterior, la Paris, în biserica istorică de pe strada Jean de Beauvais, din inima orașului. Vom închide apoi proiectul la Craiova, prin conferința pe care o vom găzdui la Biblioteca Aman. Îmi place să cred că acum, în Anul Centenarului, în siajul zilei de 1 Decembrie, inițiativa noastră este cât se poate de utilă, cu atât mai mult cu cât am țintit și comunitățile de români din Grecia și Franța. Activitățile din proiect vin să răspundă unor nevoi esențiale: înțelegerea și raportarea corectă la evenimentele de acum un veac”, a declarat Lucian Dindirică, manager de proiect.
Obiectivul proiectului constă în promovarea semnificațiilor, profunde și diverse, ale anului astral 1918. Comunitățile de români din Salonic și Paris, în mod deosebit, dar și locuitorii Craiovei, în cadrul ultimei conferințe, au posibilitatea de a rememora, prin intermediul activităților de proiect, evenimentele și personalitățile care au “făcut Unirea”. Seria de comunicări științifice, expoziția de postere, dar și filmul documentar au menirea de a pune în lumină memoria istorică legată de evenimentul central marcat în 2018 – Centenarul Unirii de la 1918.
Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Valoarea totală a acestuia este de 235.004 RON.