luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Lucian Săuleanu: „România este a generațiilor viitoare”

Facultatea de Drept din Craiova a organizat pe data de 28 noiembrie „Ziua Bucovinei”. Evenimentul a fost deschis de discursul decanului Facultății de Drept, Sevastian Cercel. În cadrul festivității organizate în Aula Magna „Ion Dogaru”, au fost prezenți Lucian Săuleanu, Decanul Baroului Dolj, Prof. univ. dr. Florea Firan, elevi și profesori din Liceele Craiovei: Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Național „Carol I”, Colegiul Național Elena Cuza, Colegiul Național Gheorghe Chițu”, Colegiul Național Frații Buzești, dar și studenți ai Facultății de Drept.

DSC 0008
„Îmi revine plăcerea de a deschide și de a avea un cuvânt la înălțimea clipelor pe care le trăim. Pentru un astfel de moment, orice român este și trebuie să fie pregătit. Este un moment pe care îl învățăm din cărțile de istorie, pe care îl reamintim la liceu și pe care îl reîntâlnim în orice localitate a României. Anul 1918 rămâne în istoria națională drept pagina de aur a uneigenerații de aur”, a spus Sevastian Cercel.

Proiectul „10 mari craioveni în lumina istoriei” a fost prezentat de Lucian Săuleanu, care consideră că românii au obligația să facă România măreață, așa cum înaintașii românilor au făcut România Mare. Decanul Baroului Dolj a făcut un apel la sinceritate, a vrut să aducă aminte de momente tragice, dar și să-și spună părerea despre ce înseamnă România: „Nu însemnă Catedrala Mântuirii Neamului, ci sufletul generațiilor care au fost și care vor veni”.
„Cred că lucrurile mari se fac cu pași mici. Înaintașii noștri au făcut România Mare. Și cred că sună foarte bine dacă am spune că noi avem obligația să facem România măreață. Istoric discutând, distanțele nu sunt foarte mari. Domnul Profesor, Florea Firan, a fost contemporan
acelor persoane, acelor făuritori ai României Mari. Cred că toți v-ați întrebat de ce sunteți bombardați cu acest centenar. Nu pot decât să vă spun că România nu este numai a voastră, numai a noastră sau a generațiilor care au fost. România este a generațiilor viitoare. Este adevărat că ridică o problemă ce ține de responsabilitate. Trebuie să recunoaștem că în acest moment ni se cere o ca în acest an să ne oprim și să fim buni unii cu ceilalți. Este o falsă problemă, pentru că multora ni s-a transmis această idee. Pe de o parte, ceea ce ar trebui să căutăm, este ceva ce putem cu toții să facem. Anume, să construim acea cultură comună. Un câștig al acestui Centenar este unul al sincerității. În ce măsură am receptat acele valori? Astfel de acțiuni ar fi avut un efect mult mai mare pe termen lung, pentru că noi trebuie să regândim această spiritualitate ce ține de România Mare, nu într-o formă statală, ci într-o cultură comună. Din păcate memoria unor persoane este tangențial adusă doar în astfel de festivități. Din păcate nu facem ceva concret. Ar trebui să fim mai sinceri și să ne aducem aminte și de episoadele tragice. Orice om ce face deplasarea la Alba Iulia, este dator și cu o vizită la Memorialul Durerii de la Sighetul Marmației. Dacă ați petrece măcar oră în acea închisoare, poate v-ați fa seama de ce suntem în această situație. Vă invit să considerăm centenarul nu numai în 2018. România nu înseamnă Catedrala Mântuirii Neamului, ci România înseamnă sufletul generațiilor care au fost și care vor veni”, a spus Lucian Săuleanu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

DSC 0021

Pe parcursul festivității, liceele au fost premiate și tinerii au susținut momente artistice dedicate Centenarului, precum cântece în cinstea românilor și Bucovinei, poezii și discursuri potrivite unui asemenea eveniment.

Politica