Societatea Salubris Waste Management a fost sancţionată de Garda de Mediu Olt cu o amendă de 50.000 lei şi propunerea suspendării autorizaţiei de mediu pentru încălcarea prevederilor privind gestionarea deşeurilor periculoase.
Reprezentantul Comisariatului Judeţen Olt al Gărzii Naţionale de Mediu, Marius Chivu, a declarat că societatea nu a respectat termenul limită de 12 luni pentru care poate să depoziteze deşeurile periculoase.
„În principal, erau deşeuri cu conţinut de substanţe periculoase, deşeuri rezultate de la OMV sau alte tipuri. Depozitul este pe raza municipiului Slatina. Practic, operatorii economici care gestionează deşeuri periculoase au termen, pentru deşeurile care merg spre eliminare, să le ţină pe amplasament un an. În momentul în care s-a depăşit un an, normal trebuie duse spre eliminare. Au fost puse măsuri să elimine aceste deşeuri pentru că se depăşise termenul de un an, măsurile n-au fost realizate la termen şi a fost aplicată sancţiunea de 50.000 lei, dar şi măsura complementară de notificare a agenţiei privind suspendarea autorizaţiei de mediu. Din momentul în care se supendă autorizaţia de mediu, activitate operatorului este suspendată şi dacă se continuă reprezintă infracţiune”, a afirmat Chivu.
Reprezentantul Gărzii de Mediu a adăugat că Salubris Waste Management nu este la prima abatere.
„Anul trecut a mai fost aplicată o acţiune, tot de 50.000 lei, tot pentru nerespectarea autorizaţiei de mediu. Şi atunci a fost solicitată suspendarea autorizaţiei de mediu. Atunci a îndeplinit măsurile, dar la următorul control a depăşit termenul de un an”, a mai declarat el.
Principalul motiv pentru care această obligaţie nu este respectată de societăţile comerciale este că acestea trebuie să plătească o sumă de bani pentru eliminare.
„Aceşti colectori preiau aceste deşeuri periculoase şi primesc bani pentru ele. După aceea, la eliminare, ei sunt cei care trebuie să plătească. Dacă le ţin mai mult de un an pe amplasament, nu e în regulă. Tocmai de asta credem că au tendinţa de a le ţine mai mult de un an pentru că trebuie să plătească. De aceea se fac şi verificări din punct de vedere financiar-contabil”, a mai spus Marius Chivu.