Primăria Craiova a scos la licitaţie realizarea unui studiu de fezabilitate pentru amplasarea unor staţii reîncărcare a vehiculelor electrice în oraş. Valoarea estimată a contractului este de 50.675 lei.
Conform temei de proiectare, municipalitatea vrea ca în Craiova să fie amplasate 9 staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice pentru a veni în “întâmpinarea cetăţenilor din municipiu şi a turiştilor de a achiziţiona şi utiliza un tip de vehicul mai puţin poluant”.
Cei care vor realiza studiul de fezabilitate ar urma să realizeze o hartă de interes privind amplasarea acestor staţii.
“Principalul obiectiv al Studiului de Fezabilitate solicitat îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic în municipiul Craiova, ca urmare a identificării nevoilor de reducere a poluării aerului, ceea ce va permite atât îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei, cât şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător”, se mai arată în document.
Municipalitatea a luat decizia amplasării unor astfel de staţii în oraş şi pentru că acest lucru este necesar pentru proiectele depuse spre finanţare în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi.
Reprezentanții Primăriei Craiova intenţionează să achiziționeze între 30 şi 57 autobuze hibrid din fonduri UE. Totodată, 17 tramvaie noi ar urma să fie achiziționate, pentru Craiova, de Ministerul Dezvoltării printr-un proiect cu finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
„Toate axele europene pe care noi le accesăm acum sunt legate de transportul în comun. Ele se numesc generic “reducerea emisiilor de bioxid de carbon”, dar strategia este ca aceste emisii să fie reduse prin eliminarea, în mare măsură, a circulaţiei cu maşinile personale şi introducerea transportului cu mijloace de transport în comun. Bineînţeles, alegerea este a fiecăruia, dar pentru a avea succes trebuie ca transportul în comun să fie comod, elegant, în cele mai bune condiţii. Lucrăm acum la un pachet de minim 30 de autobuze, pe fonduri europene. Termenul limită la care noi depunem contractul de finanţare este până la sfârşitul anului. Pachetul de 17 tramvaie este deja depus la Ministerul Dezvoltării”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu, la lansarea sistemului de e-tiketing pe autobuzele RAT.
El a mai anunţat că alte 30 de autobuze euro 6 vor fi cumpărate cu ajutorul unui contract de împrumut de la BERD, iar RAT Craiova ar urma să achiziţioneze alte 10 autobuze.