Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est a atins capabilitatea finală, devenind complet operațional. În urma activităţilor derulate la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, județul Brașov, s-a stabilit că brigada militară de la Craiova este pregătită să desfăşoare acţiuni de luptă NATO.
Colonelul Daniel Pop, locțiitorul comandantului Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a arătat că evaluarea Brigăzii Multinaționale Sud-Est a fost realizată de o echipă mixtă din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre și al Brigăzii Multinaționale și a fost monitorizată de Comandamentul Forțelor Terestre Aliate (LANDCOM, Izmir,Turcia). Această asistență a fost „marea provocare” a celor peste 1.700 de militari participanți la exercițiul de la Cincu, a menţionat colonelul Pop.
„Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est este un comandament tânăr, este încă în formare. Un comandament care de curând a probat capacitatea și profesionalismul său. Este un comandament format pe scheletul Brigăzii 2 Infanterie Rovine, lucru care nu a fost deloc întâmplător, fapt generat de experiența pe care militarii acestei Brigăzi au avut-o în teatrele de operații. Drept urmare, avem numărul suficient de militari pentru ca orice misiune de tip Articol 5 să poată fi îndeplinită cu succes. 10 parteneri au pus umărul la această mică rotiță a marelui angrenaj care se cheamă NATO. Vorbim despre nouă țări care au contribuit cu militari și un stat care contribuie cu tehnică militară”, a declarat colonelul Daniel Pop.
La exercițiul de la Cincu, Scorpions Fury 201, militarii și-au testat profesionalismul și capacitatea operațională, comandantul declarând atingerea capacității finale operaționale a acestei structuri.
„Era necesar acest exercițiu derulat în prezent la Cincu pentru a demonstra că noi suntem pregătiți să exercităm comanda și controlul într-o misiune de Articol 5. De asemenea, ne-am evaluat, în prezența partenerilor noștri, capacitatea operațională a Brigăzii astfel încât la finalul activității comandantul să poată declara atingerea capacității finale operaționale a acestei structuri. Din acest punct de vedere, noi putem spune că împortanța acestui exercițiu este un amajoră nu doar pentru noi, nu doar pentru partenerii noștri, cât și pentru România ca și țară care și-a asumat această răspundere. Am avut un scenariu pe care noi am reușit să îl punem în practic, un scenariu unic de la structura de comandă până la cea de exercițiu. Au fost implicați, în diferite misiuni, activități, aproximativ 1.700 de militari și peste 250 de mijloace tehnice utilizate”, a mai afirmat Pop.
Capacitatea finală a Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est (HQ MN BDE-SE) a fost declarată de locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Terestre Aliate de la Izmir, Turcia, generalul-locotenent Paolo Ruggiero, după derularea exercițiului de evaluare SCORPIONS FURY 2018 (SCFY18), în cadrul căruia Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” a găzduit, joi, Ziua Distinşilor Vizitatori.
Exercițiul SCFY18 a fost organizat ca exercițiu multinațional, în scopul evaluării capacității Comandamentului Brigăzii Multinaționale Sud-Est de a-și îndeplini misiunea încredințată – prin exerciții de comandament asistat de calculator, exerciții de antrenament în teren și exerciții tactice cu trageri de luptă.
Brigada Multinațională Sud-Est, situată la Craiova, are misiunea de a asigura cadrul de instruire a structurilor subordonate și a structurilor afiliate pentru exerciții, precum și comanda și controlul unei operații NATO de tip Articol 5 – Apărare colectivă, pentru a contribui la securitatea teritorială și a populației pe flancul de sud-est al Alianței.