luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Baroul Dolj sesizează abuzurile din Parchete şi Poliţie

Baroul Dolj a sesizat Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senatul Romaniei, cu privire la accesul avocaţilor cu telefoanele mobile în sediul Parchetelor şi Inspectoratelor Judeţene de Politie, reclamând încălcarea drepturilor avocatului.

Recent un avocat din cadrul Baroului Timiş a fost percheziţionat în sediul Inspectoratului de Poliţie de un agent care a vrut să se asigure că acesta nu avea telefon mobil asupra lui, “în condiţiile în care acesta se legitimase şi era în exerciţiul profesiei de avocat, situaţie faţă de care Baroul Timiş a luat poziţie, susţinută de altfel şi de Baroul Dolj, informaţii suplimentare găsindu-se pe site-ul Baroului Timiş”, după cum arată reprezentanţii Baroului Dolj.

Situaţia nu este însă singulară şi nici pentru prima dată adusă în discuţie, iar Consiliul Baroului Dolj a decis să sesizeze Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României, cu privire la aceste situaţii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sesizarea este adresată preşedinetului comisiei, senatorul Iancu Carcota.

“Baroul Dolj (…) vă adresează următoarea sesizare cu privire la nerespectarea drepturilor avocaţilor de către Parchetele şi Inspectoratele Judeţene de Poliţie din România, care împiedică accesul acestora cu telefoane mobile, laptopuri şi tablete şi chiar supun percheziţiei şi controlului avocaţii, în condiţiile în care, pe de o parte, nu există un temei cu privire la astfel de limitări sau ingerinţe în viaţa privată şi profesională a avocaţilor, iar, pe de altă parte, nu există o practică unitară, odată ce unele instituţii publice permit accesul avocaţilor cu telefon mobil, laptopuri şi tablete. Consiliul Baroului Dolj îşi exprimă îngrijorarea cu privire la astfel de situaţii şi practici prin care este interzis accesul avocaţilor în locaţiile Parchetelor ori Inspectoratelor Judeţene de Poliţie cu astfel de aparate, apreciind, totodată, că suntem în prezenţa unor abuzuri, întrucât avocatul nu poate să fie lipsit, de exemplu, de telefonul mobil, fiind o încălcare a drepturilor avocatului şi o nesocotire a calităţii acestuia de partener indispensabil al justiţiei, dar mai ales în condiţiile în care, telefonul mobil este un mijloc necesar de comunicare în desfăşurarea activităţii”, se arată în sesizarea semnată de decanul Baroului Dolj, avocatul Lucian Săuleanu.

Problema a fost pusă pe tapet, în cadrul Baroului Dolj, şi de Ziua Europeană a Avocatului, zi pe care avocaţii doljeni au marcat-o apărând reputaţia colegului lor Adi-Remus Ciucă, cel care a fost reţinut de DIICOT pentru 24 de ore, însă instanţa a stabilit ulterior că nu existau probe care să ducă la reţinerea sa.

“Cred că trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi să spunem că nu se mai poate. Trebuie să ne învingem frica. Cum să accept că trebuie să ne lăsăm telefoanele la porţile parchetelor. Pentru că ne este frică? Cum putem accepta ideea să ni se spună în sălile de judecată: să veniţi şi data viitoare deşi este şi avocat ales. Pentru că ne taie din onorariile care şi aşa sunt prăpădite?”, a spus atunci vcepreşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, fost decan al Baroului Dolj, avocatul Ion Turculeanu.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Lucian Săuleanu, decanul Baroului Dolj a vorbit şi despre problemele cu care se confruntă avocaţii în raport cu unii dintre procurori: “Eu, ca decan, de patru ani de zile nu am o comunicare instituţională cu parchetele. Mă simt eu jignit ca decan că nu pot să conving Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova să pună un program mai lung şi distinct pentru avocaţi şi avocaţii trebuie să stea la coadă şi să piardă timpul. E o dovadă că nu se înţelege rolul avocaţilor. Este adevărat că vorbim de anumiţi procurori, repet anumiţi, pentru că sunt şi procurori care îşi fac meseria, dar foarte mulţi au atitudini de superioritate, defăimătoare şi chiar jignitoare la adresa avocaţilor. Sunt convins că această situaţie va fi corectată. Procurorii va trebui să găsească o altă modalitate de a colabora cu noi, avocaţii, în activitatea de zi cu zi, cum, spre exemplu, instanţele judecătoreşti din Craiova o fac, pentru că reuşesc să comunice. Eu ca decan nu am putut în patru ani să mă întâlnesc cu reprezentanţii parchetelor. Este un zid care devine din ce în ce mai gros. Şi asta în primul rând în defavoarea avocaţilor”.

Politica